Objavili smo

Terme Snovik, Restavracija Potočka - vodja kuhinje Advija Halilović

05 / 2022

20 LET TERMALNIH RAZVAJANJ V ZELENI TUHINJSKI DOLINI
Ste vedeli, da so Terme Snovik najvišje ležeče terme v Sloveniji in da so leta 2008 postale prve eko terme pri nas? Njihova ponudba sledi načelom Kneippove filozofije zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga. Poleg kopanja v termalni vodi in knajpanja, boste tukaj lahko izkusili tudi nagrajeno Kneippovo bosonogo pot in se razvajali s sveže pripravljenimi jedmi v Restavraciji Potočka. V Termah Snovik so ob 20-letnici neprekinjenega delovanja v prihodnost zazrti optimistično in s smelimi načrti!

TERMALNA VODA IN NEOKRNJENA NARAVA
Terme Snovik se nahajajo v Tuhinjski dolini, kjer je seme »zdraviliškega« turizma zasejal že med 1821 in 1899 živeči Alojz Prašnikar. Pod njegovo taktirko je na sotočju Nevljice in Kamniške Bistrice v Kamniku kar nekaj desetletij delovalo javno kopališče, ki se je leta 1876 preoblikovalo v zdravilišče ali Kurhaus. Glas o zdravilišču se je širil po Avstro-Ogrski in privabljal petične goste, med drugim ga je leta 1883 obiskal celo avstrijski cesar Franc Jožef. Prašnikar je leta 1891 začel z zelo uspešnim izvajanjem knajpanja, terapij s hladno in toplo vodo, ki jih je za zdrav duh in telo priporočal takratni nemški duhovnik, hidro in fitoterapevt Sebastian Kneipp. Čeprav so Terme Snovik od nekdanjega Kurhausa oddaljene skoraj 10 kilometrov in jih napaja veliko kasneje odkrit izvir termalne vode, po njihovi zaslugi duh Kneippove življenjske filozofije v Tuhinjski dolini še vedno živi. »Naš biser je termalna voda, ki blagodejno učinkuje na dobro počutje in zdravje. Vsebuje različne minerale in je primerna tako za plavanje kot pitje. Del naše vsakodnevne ponudbe pa je tudi knajpanje, poleg tega tudi sicer na vsakem koraku sledimo Kneippovemu sistemu petih stebrov za ohranjanje zdravja telesa in duha: voda, zelišča, gibanje, prehrana in zdrav življenjski slog,« je povedala Katarina Hribar, ki je direktorica term postala letos februarja...

NAGRAJENA KNEIPPOVA BOSONOGA POT
Pred nekaj leti so razvili tudi tematsko doživetje, ki so ga poimenovali Kneippova bosonoga pot. Udeleženci lahko preizkusijo njeno kratko verzijo tik ob termah in se sprehodijo po naravnih podlagah (lubje, kamenčki, trava, pesek, zemlja …). Ali se podajo na 3,2 km dolgo pot, ki je opremljena z dvanajstimi vadbenimi elementi in poteka skozi gozd ter po travnikih. »Na poti udeleženci spoznajo Kneippovo filozofijo zdravega načina življenja, preizkusijo naravno refleksno masažo nog in druge Kneippove terapije, kot so oblivi z mrzlo vodo, štorkljasta hoja po potoku in kopel rok. Na koncu jih v vasi Snovik, pri sušilnici sadja ali paštli, pričaka okusen prigrizek iz lokalnih dobrot. Po zaključku bosonogega doživetja priporočamo plavanje v naši termalni vodi,« je razložila direktorica in idejna vodja poti Katarina Hribar...

RESTAVRACIJA POTOČKA IN OKUSI KAMNIKA
Dnevni obiskovalci term in apartmajski gostje, ki se največkrat odločijo za polpenzion, se v Restavraciji Potočka, ki je tako kot bazeni odprta vse dni v letu, lahko prepustijo kulinaričnim užitkom. Kuhinja išče navdih v sezonskih živilih, kašah, stročnicah, svežih zeliščih in tudi v Okusih Kamnika, ki predstavljajo tipične jedi kamniškega območja. Med njimi so tuhinjska postrv – danes je v Tuhinjski dolini kar nekaj ribogojnic, kloštrska kremšnita, kamniška gorčica in kamniški ženof, Firštov divjačinski golaž, trnič – sir z Velike planine… A simpatična Advija Halilović, ki je doma iz Velenja in je vodja kuhinje dve leti, najraje reče, da v Termah Snovik pripravljajo okusno hrano po tradicionalnih receptih s pridihom sodobnosti. Ponudba menijev je usmerjena v prehrano po Kneippu, ki je enostavno dobra – polnega okusa, raznolika, polnovredna in sveža. Kneipp je namreč dajal pri njeni pripravi poudarek sezonskim in lokalnim izdelkom ter živilom rastlinskega izvora. Majhni obroki večkrat na dan varujejo prebavila in preprečujejo napade lakote, zato tudi pripravljajo brezplačne zdrave malice za vse goste enkrat tedensko. Predvsem pa v Snoviku uživanje hrane povezujejo s pozitivnim doživetjem, veseljem in užitkom. V vsakodnevno ponudbo vključujejo posamezne elemente zdrave prehrane, za goste, zaposlene in domačine pa izvajajo delavnice zdrave prehrane...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Piščančja pašteta s pirinim kruhom
-Špargljeva juha
-Postrvji zvitki v listnatem testu z rjavo lečo, zelenjavo in holandsko omako
-Krone odojka v gorčični omaki, pehtranovi štruklji
-Skutni sufle z jagodnim prelivom

Dodatne informacije o restavraciji:
Terme Snovik – Kamnik d.o.o., Snovik 7, 1219 Laze v Tuhinju
www.terme-snovik.si / Brezplačna številka: 080 - 81 23 / Splošne informacije: 01 - 83 44 110 / info@terme-snovik.si

Deli na
06 / 2022
Bistro Grad Štanjel - chef Simo Komel
V OBJEMU KRAŠKIH OKUSOV IN ROMANTIKE Bistro Grad Štanjel, ki naj bi se kmalu preimenoval v restavracijo in bar, smo obiskali v času, ko na Krasu vse cveti in se edinstvena strnjena vas z ozkimi kamnitimi ulicami, impozantnim gradom in cerkvijo, prečudovitim Ferrarijevim vrtom in neskončnim razgledom...
06 / 2022
dr. Polonca Andrejčič Mušič - Jedi lahko obogatimo tudi s hidrolati in oljčnimi listi
Čeprav je Ljubljančanka dr. Polonca Andrejčič Mušič po poklicu gradbenica in se na svoji karierni poti v prvi vrsti ukvarja s prometno varnostjo in urbanističnimi ureditvami kolesarskega prometa, je tudi zelo velika ljubiteljica narave. Ta je njen stalni vir raziskovanja in ustvarjalnega navdiha,...
06 / 2022
Frankfurt, mesto tradicije in sodobnosti
Frankfurt je resda sodobna metropola, vendar pa je v njej dovolj prostora tudi za tradicijo in druge neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Svoj čar mu dajejo reka Majna, obilica znamenitosti, prijetne pivnice, ki točijo domač jabolčnik, priznani muzeji, parki in narava. Slovenci...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.