Objavili smo
03 / 2018
Pred osmimi leti je Željko Bohar iz Hrvaške k nam pripeljala ljubezen. Nato je pred tremi leti poklic ekonomistke zamenjala za slaščičarskega in ustanovila svoje podjetje – Torterija, kreativne slaščice. Hitro je s svojimi torticami modernih oblik in okusov osvojila gostince in druge naročnike, tečajnike ter obiskovalce Odprte kuhne. Pogumno, samosvojo in odkritosrčno Željko smo povabili k pogovoru.
Pred kratkim ste se vrnili iz Istanbula. Ali Francija ne velja več za meko slaščičarstva? Belgijska čokolada Callebaut, ki jo uporabljam, ima franšize za svoje akademije po vsem svetu. Njihovi profesorji krožijo, tako da ni potrebno odpotovati v Pariz in odšteti ogromne vsote denarja samo za hotel, ampak greš lahko za zmernejšo ceno v Istanbul, kjer ti predava isti profesor. Bilo je zelo intenzivno izobraževanje, v treh dneh smo naredili 18 receptov.
So bili v programu morda tudi eklerji (franc. éclair), ki jim nekateri pri nas napovedujejo prodor, kot so ga doživeli makroni (franc. macaron)? V Sloveniji je vlak za eklerje že odpeljal. Zdaj slaščičarne v svetu ponujajo fingerse. Gre za sladico, dolgo 11 cm in široko 1,5 do 2 cm, ki izgleda kot prst – od tod tudi njeno ime. Na primer črni gozdiček na sodoben način, le da je vse skupaj manjše. Zaradi podolgovate oblike se lahko veliko igraš z okraševanjem, obenem pa narediš katerikoli okus, saj so kreme, glazure, nadevi in okraski isti kot pri sodobnih tortah. Spodaj so biskviti, piškotki, raznorazne hrustljave podlage. Lahko bi rekla, da so fingersi monoporcijske tortice, le da drugačne oblike. Morda so celo neko nadaljevanje eklerjev...
Celoten intervju in recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti:
- Torta tartufata
- Ponorela češnja
- Sladica mojito
- After orange