Objavili smo

Torterija - slaščičarka Željka Bohar

03 / 2018

Pred osmimi leti je Željko Bohar iz Hrvaške k nam pripeljala ljubezen. Nato je pred tremi leti poklic ekonomistke zamenjala za slaščičarskega in ustanovila svoje podjetje – Torterija, kreativne slaščice. Hitro je s svojimi torticami modernih oblik in okusov osvojila gostince in druge naročnike, tečajnike ter obiskovalce Odprte kuhne. Pogumno, samosvojo in odkritosrčno Željko smo povabili k pogovoru. 

Pred kratkim ste se vrnili iz Istanbula. Ali Francija ne velja več za meko slaščičarstva? Belgijska čokolada Callebaut, ki jo uporabljam, ima franšize za svoje akademije po vsem svetu. Njihovi profesorji krožijo, tako da ni potrebno odpotovati v Pariz in odšteti ogromne vsote denarja samo za hotel, ampak greš lahko za zmernejšo ceno v Istanbul, kjer ti predava isti profesor. Bilo je zelo intenzivno izobraževanje, v treh dneh smo naredili 18 receptov.

So bili v programu morda tudi eklerji (franc. éclair), ki jim nekateri pri nas napovedujejo prodor, kot so ga doživeli makroni (franc. macaron)? V Sloveniji je vlak za eklerje že odpeljal. Zdaj slaščičarne v svetu ponujajo fingerse. Gre za sladico, dolgo 11 cm in široko 1,5 do 2 cm, ki izgleda kot prst – od tod tudi njeno ime. Na primer črni gozdiček na sodoben način, le da je vse skupaj manjše. Zaradi podolgovate oblike se lahko veliko igraš z okraševanjem, obenem pa narediš katerikoli okus, saj so kreme, glazure, nadevi in okraski isti kot pri sodobnih tortah. Spodaj so biskviti, piškotki, raznorazne hrustljave podlage. Lahko bi rekla, da so fingersi monoporcijske tortice, le da drugačne oblike. Morda so celo neko nadaljevanje eklerjev... 

Celoten intervju in recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 3/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Torta tartufata
- Ponorela češnja
- Sladica mojito
- After orange

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.