Objavili smo

Turistična kmetija Puhan, Bogojina

05 / 2024

KJER SO DOMA GORIČKE »OLIVE«, PREKMURSKA ŠUNKA IN HUDOMUŠNA VINA

Simpatična mlada zakonca Katarina in Dorian Puhan Gjerkeš na obronkih Goričkega, med vinogradi in s pogledom na znamenito Plečnikovo cerkev v Bogojini ter le 5 km od Moravskih toplic, vodita Turistično kmetijo Puhan. S pomočjo družine skrbita za vse korake - od hleva, njive in vinograda do krožnika in kozarca. Goste razvajata s pristno prekmursko prijaznostjo, kulinariko in vini.

VLOŽNINE IN SUHE MESNINE, OD KATERIH SE BRBONČICAM ZVRTI
Na mizo so prihajali krožnički in skodelice s pisanimi vložninami, ki so mene vabile k pokušanju, fotografa tudi k slikanju. In na tanko narezana prekmurska šunka, zraven pa kepice zaseke, ocvirkov in svinjske paštete. Ko vse to okušaš s koščkom ali dvema vrtanka, prekmurskega belega kruhka v obliki pletenega kroga, brbončice predejo. Katarina Puhan Gjerkeš je prava mojstrica za vlaganje pridelane zelenjave in sadja in za marsikatero stvar je sama izumila recepturo. Nad njeno izvirnostjo je navdušen tudi mož Dorian Gjerkeš, ki je v hiši poleg ostalega zadolžen za pridelavo vina.

MLADI PREVZEMNICI SE PRI VODENJU KMETIJE PRIDRUŽI MOŽ DORIAN
Večino tistega, kar Puhanovi pridelajo na 12 hektarjih njiv, ne konča v Katarininih kozarčkih, ki jih obiskovalci v trgovinici lahko kupijo za domov, ampak v njeni kuhinji. »Pridelujemo pšenico, ječmen, koruzo, buče za bučno olje, ajdo in krompir, solato in še marsikaj drugega,« razlaga Katarina in nadaljuje: »Dela je veliko, zato smo čez teden na poljih in v vinogradu, od petka do nedelje pa sprejemamo goste.« Leta 2017 je postala mlada prevzemnica domače kmetije in nosilka dopolnilne dejavnosti, torej turizma na kmetiji...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.5/2024.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Vrtanek z maslenim bučnim pestom in pomladnim cvetjem
-Prekmurska šunka, salame, namazi in vložnine
-Špargljeva juha
-Domače testenine s šparglji
-Svinjska krača Puhan in pečeni dödoli
-Bučna sirčkova tortica, čokoladni sladoled in jagode z dišečo perlo

Deli na
06 / 2024
Restavracija Spargus, Špitalič - chef Andrej Smogavc
V NAJSTAREJŠI SLOVENSKI GOSTILNI NOVA ZGODBA, NOV CHEF IN NOVA VIZIJA Pravijo, da v dolini sv. Janeza Krstnika čas teče počasneje. Tukaj stoji mogočna Žička kartuzija, eden pomembnejših spomenikov srednjega veka v slovenskem prostoru in pomnik zgodovine življenja menihov. Le nekaj korakov...
06 / 2024
Gostilna in motel Pri Lešniku, Maribor
GOSTOLJUBNOST IN PRISTNI ŠTAJERSKI OKUSI ŽE OD LETA 1932 Na vzhodnem obrobju Maribora, v Brezju, stojita Gostilna in motel Pri Lešniku. Tukaj se še vedno zjutraj zamesi kruh, kuha prava goveja juha, počasi peče krača, postrežejo solato z vrta in v kozarec natočijo hišni bezgov sok. Tukaj natakarji...
06 / 2024
Turizem na podeželju do prepoznavnosti tudi s kolektivnimi znamkami
Teritorialne kolektivne blagovne znamke (TKBZ), vzpostavljene po modelu Izvorno slovensko, so postale pomembno gibalo razvoja slovenskega podeželja in njegovega gastronomskega turizma.Temeljijo na kratkih dobavnih poteh in vključujejo visokokakovostne lokalne izdelke, storitve in doživetja. O...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.