Objavili smo

Vinski vlak Vipavske doline

06 / 2023

Z VINSKIM VLAKOM ODKRIVALI VIPAVSKO
Bi si želeli z vinskim vlakom na potep po Vipavski dolini? Ideja za to edinstveno turistično doživetje, ki so ga oživeli na skoraj opuščeni železniški progi med Novo Gorico in Ajdovščino, se je rodila že pred pandemijo v turistični agenciji Burjatik iz Ajdovščine, zares pa zaživela šele predlani.

Ne le vina, tudi odlična oljčna olja
Turistični novinarji smo Vinski vlak Vipavske doline poleg drugih vipavskih zanimivosti in dobrot spoznali na študijskem dnevu, ki ga je organiziral Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina skupaj z LAS V objemu sonca – vodilni partner RRA Severne Primorske, Mestno občino Nova Gorica in Konzorcijem vinarjev Vipavske doline. Naš »Skok v rajsko dolino«, kot so ga poimenovali, se je začel na glavni železniški postaji v Novi Gorici, kjer so nas s kavo, pecivom in pesmijo pričakale kmečke žene iz Dornberka. Na vlaku nas je sprejel vipavski vinar Mitja Colja s kozarcem očarljive penine Carmi 2020. Pridelana je po klasični metodi iz chardonnaya in je bila letos izbrana za Županovo vino. Seveda smo med vožnjo pokusili še druga vina in kar prehitro prišli do Prvačine, kjer so nas sprejele aleksandrinke s svojimi zanimivimi zgodbami. Nato smo se sprehodili do le nekaj korakov od postaje oddaljene kleti Boruta Lebana, kjer se iz vinarskega hobija razvija vedno bolj resna zgodba. Stavijo na dlje časa v glinenih posodah (kvevrih), zakopanih v zemljo, fermentirana in macerirana vina, ki nato zorijo v hrastovih sodih. Poleg tega imajo tudi odlične suhe mesnine. 
Na vrtu je sledila še degustacija vin iz vipavskih sort, kot so klarnica, zelen in pinela, ki so jih predstavile kleti Berce, Vinarstvo Lisjak in Vina Colja. Ter oljčnih olj nekaterih predstavnikov Goriškega oljkarskega društva, ki šteje kar okoli 120 članov. Kot so povedali, je v zadnjem desetletju oljkarstvo v Vipavski dolini v razcvetu, saj je vsako leto nekaj hektarjev na novo zasajenih z oljkami...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Ana Rojc

Deli na
01 / 2025
Ošterija Žogica, Solkan
DNEVI NAJOKUSNEJŠE ZIMSKE ROŽE V HIŠI SUKENSKEGA REGUTA  Ošterija Žogica, ki stoji na nabrežju reke Soče in v neposredni bližini znamenitega solkanskega kamnitega mostu, je lani praznovala okroglih 30 let obstoja. Zdaj je v družinsko gostinsko zgodbo že uspešno vpeta najmlajša generacija....
01 / 2025
Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - intervju
KAJ NA NAŠE KROŽNIKE PRINAŠAJO ŽIVILA Z OZNAKO »IZBRANA KAKOVOST – SLOVENIJA«? »Izbrana kakovost« je nacionalna shema kakovosti. Z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so označena živila, pridelki in izdelki, ki so pridelani in predelani v Sloveniji, so višje kakovosti ter so deležni...
01 / 2025
Zakaj je smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?
Zakaj, če pa je največja gneča na kočah s samopostrežnimi restavracijami, kjer dunajce cvrejo kot da bi prodajali kislo zelje na tržnici, carbonara pa je pogovorni jezik vseh petih kontinentov, ki vijugajo po »umetnem« snegu Alte Badie? Zato je vprašanje zelo umestno: zakaj je v Dolomitih smučanje...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna