Objavili smo

Vinski vlak Vipavske doline

06 / 2023

Z VINSKIM VLAKOM ODKRIVALI VIPAVSKO
Bi si želeli z vinskim vlakom na potep po Vipavski dolini? Ideja za to edinstveno turistično doživetje, ki so ga oživeli na skoraj opuščeni železniški progi med Novo Gorico in Ajdovščino, se je rodila že pred pandemijo v turistični agenciji Burjatik iz Ajdovščine, zares pa zaživela šele predlani.

Ne le vina, tudi odlična oljčna olja
Turistični novinarji smo Vinski vlak Vipavske doline poleg drugih vipavskih zanimivosti in dobrot spoznali na študijskem dnevu, ki ga je organiziral Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina skupaj z LAS V objemu sonca – vodilni partner RRA Severne Primorske, Mestno občino Nova Gorica in Konzorcijem vinarjev Vipavske doline. Naš »Skok v rajsko dolino«, kot so ga poimenovali, se je začel na glavni železniški postaji v Novi Gorici, kjer so nas s kavo, pecivom in pesmijo pričakale kmečke žene iz Dornberka. Na vlaku nas je sprejel vipavski vinar Mitja Colja s kozarcem očarljive penine Carmi 2020. Pridelana je po klasični metodi iz chardonnaya in je bila letos izbrana za Županovo vino. Seveda smo med vožnjo pokusili še druga vina in kar prehitro prišli do Prvačine, kjer so nas sprejele aleksandrinke s svojimi zanimivimi zgodbami. Nato smo se sprehodili do le nekaj korakov od postaje oddaljene kleti Boruta Lebana, kjer se iz vinarskega hobija razvija vedno bolj resna zgodba. Stavijo na dlje časa v glinenih posodah (kvevrih), zakopanih v zemljo, fermentirana in macerirana vina, ki nato zorijo v hrastovih sodih. Poleg tega imajo tudi odlične suhe mesnine. 
Na vrtu je sledila še degustacija vin iz vipavskih sort, kot so klarnica, zelen in pinela, ki so jih predstavile kleti Berce, Vinarstvo Lisjak in Vina Colja. Ter oljčnih olj nekaterih predstavnikov Goriškega oljkarskega društva, ki šteje kar okoli 120 članov. Kot so povedali, je v zadnjem desetletju oljkarstvo v Vipavski dolini v razcvetu, saj je vsako leto nekaj hektarjev na novo zasajenih z oljkami...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Ana Rojc

Deli na
07 / 2024
Gostilna na Gradu, Ljubljana
TUJI GOSTJE SI ŽELIJO SPOZNATI SLOVENSKE OKUSE IN VINA! Na Ljubljanski grad iz starega mestnega jedra vodi več pešpoti in tudi razgledna vzpenjača. Ena najbolj priljubljenih turističnih točk v prestolnici je privlačna zaradi slikovite srednjeveške utrdbe in čudovitega razgleda na mesto, toda...
07 / 2024
Gostilna Rajh, Bakovci
NIKOLI NISEM POZABIL NA TRADICIJO, PREKMURSKE OKUSE IN RECEPTE, KI SEM JIH PODEDOVAL! V Gostilni Rajh jedi dišijo po Prekmurju, naj gre za tradicionalne, kot so bograč, dödoli, prekmurska gibanica in retaši, ali sodobne s podpisom 30-letnega chefa Leona Pintariča. Leta 2016 je bil nacionalni zmagovalec...
07 / 2024
Luka Jezeršek - Jezeršek gostinstvo
PARTNERSTVO NA TAGGENBRUNNU JE ZA NAS PRIZNANJE, PRILOŽNOST IN IZZIV! Posestvo in grad Taggenbrunn na avstrijskem Koroškem slovita kot priljubljena turistična točka ter tudi lokacija za prireditve in praznovanja. Njegovi lastniki, družina Riedl, so gostinski in hotelski del v upravljanje zaupali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna