Objavili smo

Za vsako jed se pravo zrno riža najde!

10 / 2018

Mojca Koman je univerzitetna diplomirana inženirka živilske tehnologije, a odkar pomni, jo privlači kuhanje. Predava o zdravi prehrani, je pa tudi avtorica več kuharskih knjig in skupaj z možem Krištofom, fotografom, tudi stalna sodelavka priloge Odprta kuhinja. Pravi, da klasične recepte vedno želi spremeniti in pripraviti po svoje. Zanimajo jo okusi in kombinacije med živili, hkrati pa je njena kuhinja varčna, razumska in inovativna. Ima namreč pet otrok, od katerih ima vsak svoje želje in okus, zato ji iznajdljivost v kuhinji pride še kako prav. V takšnem duhu je napisana tudi njena nova knjiga Jedi z rižem, ki je izšla pri Založbi Kmečki glas.

Zakaj knjiga o rižu? Slovenci smo na splošno večji ljubitelji testenin, mar ne?
Mojca: »Riž imam zelo rada. Res pa je, da tudi sama večkrat izberem testenine kakor riž. Slovenci imamo načeloma najraje krompir, a sama nisem njegova velika ljubiteljica, saj vzame veliko časa za pripravo, od lupljenja dalje. Pred rižem imamo Slovenci kar malO strahu, saj obstaja veliko vrst. Vsaka sorta se malo drugače uporablja in obnaša pri kuhanju. Veliko je tudi različnih mnenj - nekateri pravijo, da je potrebno riž pred uporabo splahniti z vodo, nekateri ga prepražijo, spet drugi ne. Prav zaradi tega sem sprejela izziv, ki mi ga je postavila urednica Kmečkega glasu, da pripravim 65 receptov z rižem. Tako je nastala knjiga, skozi katero sem želela ljudem predstaviti riž in jim ga priljubiti, pokazati vsakdanje recepte, ki so pripravljeni v pol ure.«..

Celoten intervju z Mojco Koman in recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 10/2018.

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Krištof Koman

Recepti:
- Sirovi arancini
- Rižota z rdečo peso, refoškom in brinovimi jagodami
- Riževe polpete s paradižnikom in sardinami
- Rahel rižev narastek s skuto in limono

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.