Objavili smo

Zakaj je smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?

01 / 2025

Zakaj, če pa je največja gneča na kočah s samopostrežnimi restavracijami, kjer dunajce cvrejo kot da bi prodajali kislo zelje na tržnici, carbonara pa je pogovorni jezik vseh petih kontinentov, ki vijugajo po »umetnem« snegu Alte Badie? Zato je vprašanje zelo umestno: zakaj je v Dolomitih smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?

KOGA ZANIMA LANSKI SNEG?
Zakaj nas januarja zanima lanski sneg? Zato, ker je bilo decembra na množični otvoritvi smučarske sezone v Alti Badii pol Slovencev, pol pa smučarjev iz preostanka sveta! Ko v koči I Tabla nasmejana afropričeska pozdravi s primorskim naglasom, jo zanima, ali imamo praznik, ker se lahko s toliko gosti pogovarja v slovenščini, ki se jo je tako dobro naučila v tržaški osnovni šoli. Dejstvo je, da Alta Badia ni le najbolj priljubljeno smučišče Žana Kranjca, temveč vseh Slovencev. A tukaj nismo le zaradi najdaljšega smučarskega kroga na svetu, Sellaronda. 
Medtem ko je na Planaiju v Schladmingu na ski openingu prepeval Bryan Adams, je v koči Bioch nad La Vilo kuhal Massimiliano Alajmo. Razlika? Ta, da bodo smučarji v Schladmingu celo zimo poslušali le Avsenikove hite, v Alti Badii pa bodo lahko okušali tudi Alajmove rezance!

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.1/2025.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Uroš Mencinger, zapiski kulinaričnega kritika

Deli na
01 / 2025
Ošterija Žogica, Solkan
DNEVI NAJOKUSNEJŠE ZIMSKE ROŽE V HIŠI SUKENSKEGA REGUTA  Ošterija Žogica, ki stoji na nabrežju reke Soče in v neposredni bližini znamenitega solkanskega kamnitega mostu, je lani praznovala okroglih 30 let obstoja. Zdaj je v družinsko gostinsko zgodbo že uspešno vpeta najmlajša generacija....
01 / 2025
Mateja Čalušić, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano - intervju
KAJ NA NAŠE KROŽNIKE PRINAŠAJO ŽIVILA Z OZNAKO »IZBRANA KAKOVOST – SLOVENIJA«? »Izbrana kakovost« je nacionalna shema kakovosti. Z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« so označena živila, pridelki in izdelki, ki so pridelani in predelani v Sloveniji, so višje kakovosti ter so deležni...
12 / 2024
Restavracija A3, Grad Rajhenburg
KJER SI DOBRE JEDI IN POSAVSKA VINA PODAJAJO ROKO Z GRAJSKO ZGODOVINO  Na pečini, s katere se odpira pogled na široko in lenobno ovinkasto strugo reke Save in Brestanico, v svoji celovito obnovljeni podobi stoji grad Rajhenburg. V njem so nekoč trapisti izdelovali čokolado, likerje in sir ter pridelovali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna