Objavili smo
01 / 2025
Zakaj, če pa je največja gneča na kočah s samopostrežnimi restavracijami, kjer dunajce cvrejo kot da bi prodajali kislo zelje na tržnici, carbonara pa je pogovorni jezik vseh petih kontinentov, ki vijugajo po »umetnem« snegu Alte Badie? Zato je vprašanje zelo umestno: zakaj je v Dolomitih smučanje z(a) okusom tako popularno že 15 let?
KOGA ZANIMA LANSKI SNEG?
Zakaj nas januarja zanima lanski sneg? Zato, ker je bilo decembra na množični otvoritvi smučarske sezone v Alti Badii pol Slovencev, pol pa smučarjev iz preostanka sveta! Ko v koči I Tabla nasmejana afropričeska pozdravi s primorskim naglasom, jo zanima, ali imamo praznik, ker se lahko s toliko gosti pogovarja v slovenščini, ki se jo je tako dobro naučila v tržaški osnovni šoli. Dejstvo je, da Alta Badia ni le najbolj priljubljeno smučišče Žana Kranjca, temveč vseh Slovencev. A tukaj nismo le zaradi najdaljšega smučarskega kroga na svetu, Sellaronda.
Medtem ko je na Planaiju v Schladmingu na ski openingu prepeval Bryan Adams, je v koči Bioch nad La Vilo kuhal Massimiliano Alajmo. Razlika? Ta, da bodo smučarji v Schladmingu celo zimo poslušali le Avsenikove hite, v Alti Badii pa bodo lahko okušali tudi Alajmove rezance!
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št.1/2025. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst in foto: Uroš Mencinger, zapiski kulinaričnega kritika