Objavili smo

Zdrave korenčkove jedi s pridihom eksotike

03 / 2021

Pregovor »korenje za dolgo življenje« še kako drži. Ta, sicer skromna in skozi celo leto dosegljiva vrtnina, je prava zakladnica hranilnih snovi. Izmed vseh vrst zelenjave vsebuje največ betakarotena (ki se v telesu pretvori v vitamin A) in veliko vitamina C, pa tudi vitamine skupine B, D, E in K ter minerale (selen, magnezij, kalij, kalcij). Korenje različnih barv se med seboj razlikujejo predvsem po različni vsebnosti antioksidantov. Oranžno vsebujejo največ alfa in betakarotena, v rumenem je več kot polovica karotenoidov v obliki luteina, rdeče in vijoličaste sorte pa imajo največ antocianov. Ne glede na to, ali boste korenje jedli surovo ali kuhano, vedno je dobro zraven zaužiti še malo maščobe. Tako bo naš organizem lahko prejel čim več vitamina A, ki se topi v maščobah. Zahvaljujoč antioksidantom, predvsem betakarotenu, je korenje edinstveno, saj zaustavlja procese staranja (je dobro za ohranjanje vida, lepe kože in las), krepi srce in ožilje, spodbuja delovanje imunskega sistema. Zato tokrat nekaj idej, kako pripraviti korenčkove jedi malo drugače, tudi s pridihom eksotike...

Tekst, foto: Guliver / Stockfood

Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 3/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Recepti:
-Korenčkova juha z lečo in koriandrovim pestom
-Solata iz pečene zelenjave, čičerike in začimbne mešanice za'atar
-Sendvič s škarpeno, vloženo zelenjavo in pikantno majonezo
-Zelenjavne polpete s korenčkovim jogurtom
-Korenčkove kroglice z jogurtom tahini
-Korenčkove tortice z datljevo kremo
-Polnozrnata pica z gomoljnicami

Deli na
11 / 2021
Gostilna s prenočišči Vovko, Ratež
DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje...
11 / 2021
Čas je za mandarine
DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi...
11 / 2021
Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške
ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA! Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.