Skuhaj sam

Ajdovi široki rezanci z račjimi prsmi in pomarančno omako

08. 11. 2022

Sestavine

• Barone ajdovi široki rezanci (pappardelle)
• maslo
• račje prsi
• sol
• olje
• bio pomaranče
• piščančja osnova
• limona
• marelična marmelada
• maslo
• balzamični kis
• kristalni sladkor
• brstični ohrovt

Priprava:

• Barone ajdove pappardelle kuhamo 5 minut, nato jih sotiramo na maslu. Postrežemo jih z račjimi prsmi, pomarančno omako, dodamo nekaj kapljic balzamične glazure in lističe hrustljavega ohrovta.
• V račje prsi na strani s kožo zarežemo karo vzorec, solimo. Na ta način se bo koža enakomerno hrustljavo zapekla. Prsi položimo v vročo ponev, s kožo navzdol, in pečemo približno 6 minut na eni in nato še približno 4 minute na drugi strani. Obrnemo nazaj na stran s kožo in pečemo še 2 minuti. Nato naj meso 5 minut počiva. 
• Omako pripravimo tako, da položimo cele, neolupljene in oprane pomaranče v vrelo vodo in jih kuhamo do mehkega. Pomaranče vzamemo ven in jih cele zmiksamo v gladko kremo. V kozico nalijemo nekaj piščančje osnove, dodamo pomarančno kremo in 10 minut kuhamo na zmernem ognju, da se sestavine povežejo. Po potrebi tik pred koncem dodamo nekaj kapljic limoninega soka in žličko marelične marmelade, s čimer uravnotežimo sladko-kisel okus. Na koncu primešamo še kosmič masla in prelijemo skozi gosto cedilo, da dobimo gladko omako. 
• Posebej pripravimo še balzamično glazuro. Na maslu prepražimo kristalni sladkor dodamo balzamični kis in kuhamo toliko časa, da se zgosti.
• Brstični ohrovt skuhamo v vreli vodi in ohladimo. Na peki papir razporedimo posamezne liste ohrovta in jih pečemo v pečici na 150°C približno 45 minut, da postanejo hrustljavi.

Jed z Barone testeninami je pripravil chef Boštjan Pavli iz Restavracije Harfa, Ljubljana.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto: Peter Irman

Deli na
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
12. 02. 2024
Pekoč piščanec z indijskimi oreščki in papriko
12. 02. 2024
File postrvi z bučnim štrukljem in koprovo omako
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.