Skuhaj sam
04. 02. 2018
za 10 oseb
0,25 kg svinjskih nogic
0,25 kg svinjskih kož
0,50 kg svinjske glave
0,25 kg svinjskih src
0,10 kg svinjskih pljuč
0,15 kg svinjskih ledvičk
0,20 kg svinjskih jeter
sol, poper
česen, majaron
Svinjske nogice, kože, glavo, srčke, pljuča, ledvica ter jetra skuhamo z jušno zelenjavo in začimbami. Ko je meso kuhano, ga ločimo od kosti. Vse sestavine narežemo na večje kose, ki jih nadevamo v svinjski želodec ali mehur, lahko pa sestavine naložimo tudi v kozico. Vse skupaj zalijemo z juho, v kateri se je kuhalo meso. Pustimo na hladnem nekaj ur, da se strdi.
Brezburšt narežemo na manjše rezine in ga ponudimo s čebulo v solati, kuhanimi jajčki in domačim kruhom kot hladno predjed.
Jed so pripravili dijaki Grma Novo mesto, objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 2/2018.
Foto: Peter Irman