Skuhaj sam
15. 11. 2024
Za: 4 osebe
500 g kisle repe
300 g krompirja
300 g klobase
150 g suhega fižola
2 žlici olivnega olja
1 čebula
1 žlička mlete rdeče paprike
1 žlička kumine (po želji)
2 lovorjeva lista
sol in poper po okusu
1 do 2 žlici kisa (po okusu)
jušna osnova
• Fižol čez noč namočite v hladni vodi. Naslednji dan ga sperite in v osoljeni vodi skuhajte do mehkega (približno 1 uro).
• Krompir olupite in narežite na kocke. V večji lonec nalijte vodo (približno 1,5 litra), dodajte krompir in ga kuhajte približno 15 do 20 minut.
• Kislo repo dobro sperite pod hladno vodo, da odstranite odvečno kislost, nato jo na grobo sesekljajte.
• V večji lonec na srednji temperaturi segrejte olivno olje. Dodajte drobno sesekljano čebulo in jo pražite, dokler ne postekleni (približno 5 minut). Vmešajte mleto rdečo papriko in kumino ter zalijte z jušno osnovo. V lonec dodajte sesekljano kislo repo in lovorjev list. Vmešajte še krompir in klobaso (ki jo lahko narežete na kolobarje ali pustite celo). Zalijte z vodo, v kateri se je kuhal krompir, da dobite primerno gostoto. Kuhajte približno 20 minut, da se okusi povežejo.
• Ko se repa zmehča, dodajte kuhan ali konzerviran pretlačen fižol in kuhajte še 10 minut.
• Joti po okusu dodajte sol, poper in nekaj kapljic kisa. Kuhajte še nekaj minut, nato pa odstavite z ognja.
• Serviranje: Briško joto postrezite vročo s popečeno rezino kruha. Okus bo še boljši, če jed počiva nekaj ur ali čez noč.
Recept so za revijo Pet zvezdic pripravili v bistroju Kruh in Vino iz Goriških Brd. Objavljeno v reviji Pet zvezdic, št.11/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Foto: Peter Irman
Vsi recepti, objavljeni v članku:
-Dobrodošlica: kruh in hren
-Tatarski biftek
-Briška jota
-Flan iz sezonske buče s sirovo kremo
-Domači njoki z lokalnimi siri, figo in hruško
-Račje stegno in rdeče zelje
-Sladoled z okusom rebule
-Kaki in kostanj