Skuhaj sam
05. 04. 2018
za 4 osebe
4 črne bombetke
1 kg olupljenih »black« tiger morskih kozic
2 sesekljani šalotki
4 stroki česna
4 jajca
sol in poper po okusu
2 žlici sesekljanega koriandra
0,5 dl sojine omake
2 žlički sipinega črnila
drobtine
4 žlice majoneze z wasabijem
200 g sveže kumare
1 dl Mirina (japonsko riževo vino za kuhanje)
1 žlička sladkorja
1 sladek mango
2 žlici oljčnega olja
sok 1 limete
1 svež čili
1 žlica koriandra
1 žlica metinih listov
8 rezin slanine
kosmiči Bonito (sušena, fermentirana in prekajena tuna)
listi solate
V multipraktiku zmiksamo olupljene kozice in postopoma dodamo vse sestavine – sesekljano šalotko, česen, koriander, sojino omako, sipino črnilo. Drobtine dodajamo po potrebi, da dobimo gosto maso, primerno za oblikovanje polpetov. Vse skupaj postavimo za vsaj 3 ure v hladilnik. Oblikujemo polpete in jih v ponvi spečemo - na vsaki strani 5 minut.
Majonezo lahko pripravimo sami in ji dodamo wasabi v prahu ter limetin sok. Ali pa uporabimo že pripravljeno majonezo, v katero vmešamo wasabi iz tube in limetin sok.
Rezine sveže kumare mariniramo v mešanici vina Mirin in sladkorja 3 ure.
Na tanke rezine narezan sladki mango prelijemo z mešanico olja, limetinega soka, sesekljanega čilija, koriandra in mete.
Slanino, ki smo jo posuli z Bonito kosmiči, popečemo v ponvi, da postane hrustljava.
Burger sestavimo – polovico burgerja namažemo z majonezo z wasabijem, nanjo položimo list solate, rezine marinirane kumare, polpet iz morskih kozic, mariniran mango, hrustljavo slanino in pokrijemo z drugo polovico burgerja. Zraven lahko postrežemo čips iz sladkega krompirja in »coleslaw« solato (zelje, korenček, majonezno-jogurtov preliv).
Recept je pripravil chef Florijan Virant (Shambala) v sklopu Skrivne večerje, ki se je odvijala v Salonu Harley-Davidson Ljubljana. Objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 4/2018.
Foto: Peter Irman