Skuhaj sam

Burrito skleda s kurkuminim rižem

10. 02. 2021

za 4 porcije

Ta teksaško-mehiška skleda premore vse: bogato naložena je z rižem, kremastim avokadom, koruzo in fižolom. Veganska energijska skleda, ki jo okus kurkume samo še izboljša. Popolna izbira, če želite jed pripraviti en dan vnaprej.

Sestavine

-300 g basmati riža
-250 g dimljenega tofuja
-2 cela avokada
-1 pločevinka koruze
-1 pločevinka fižola
-1 limeta
-1 rdeča čebula
-3 češnjevi paradižniki
-1 majhen čili
-20 g svežega koriandra
-oljčno olje
-pol žličke mlete kurkume Kotányi
-ščepec himalajske soli Kotányi
-ščepec mletega črnega popra Kotányi 

Priprava:

• Riž peremo v cedilu toliko časa, da je voda, ki odteka, bistra. Nato ga stresemo v kozico z osoljeno vodo, ki smo ji dodali pol žličke kurkume, in ga skuhamo po navodilih na embalaži.
• Dimljeni tofu narežemo na kocke. V ponev damo žlico oljčnega olja in pri visoki temperaturi tofu na hitro popražimo ter damo na stran.
• Priprava salse: Rdečo čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Koriander oplaknemo in drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga prav tako drobno sesekljamo. Paradižnike narežemo na majhne kocke, nato pa zmešamo s čebulo, čilijem in polovico koriandra. Vmešamo sok limete in dober kanček oljčnega olja ter začinimo s soljo in poprom.
• Avokado razpolovimo in odstranimo koščico. Z žlico previdno izdolbemo meso in ga narežemo na majhne kocke. Koruzo in fižol dobro splaknemo in odcedimo na cedilu.
• Skuhan kurkumin riž začinimo s soljo in poprom, naložimo v sklede in obložimo z dimljenim tofujem, koruzo, fižolom, avokadom ter salso iz paradižnika in limete. Okrasimo s preostankom koriandra in postrežemo.

KURKUMA: Kurkuma je naravni antiseptik in antibakterik, zato jo lahko uporabite tudi za razkuževanje ran in opeklin. Da lahko v polni meri razvije svoje blagodejne učinke, jo morate zaužiti z malo rastlinske maščobe in/ali popra.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki V svetu začimb, številka 2/2021.   Kupi izvod / Letna naročnina

Foto in tekst: Kotanyì Slovenija

Deli na
14. 04. 2024
Čebulni obročki v pivskem testu in jogurtovo omako
14. 04. 2024
Ribana pašta s kremo iz divjih rastlin
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.