Skuhaj sam

Čolnički z marelicami

11. 08. 2021

Testo

-500 g moke
-pol vrečke kislega testa Fala
-pol kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
-140 g kisle smetane
-100 g mleka
-30 g sladkorja
-2 jajci
-1,5 žličke soli
-70 g masla

Nadev

-500 g marelic (lahko tudi breskve ali slive)
-100 g grškega jogurta
-približno 80 g sladkorja 

Premaz

-1 jajce

Priprava:

• V posodo električnega mešalnika odmerimo sol, dodamo moko in kislo testo Fala iz vrečke ter premešamo. Nato prilijemo kvas, ki smo ga raztopili v toplem mleku. Dodamo še vse ostale sestavine, razen masla, in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopoma dodajamo zmehčano maslo in mešamo. Ko postane testo gladko, ga pokrijemo in damo na toplo vzhajati. 
• Medtem razpolovimo marelice in odstranimo koščice.
• Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokan pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato ga tanko razvaljamo in razrežemo na kvadrate. Na vsak kvadrat položimo eno žličko grškega jogurta, žličko sladkorja in polovičko marelice tako, da je notranji del sadeža obrnjen proti testu. Dva nasprotna vogala testa privzdignemo čez marelico in konici testa na vrhu stisnemo, da se zlepita skupaj. Oblikovani čolniček previdno položimo na peki papir na pekač. Enako oblikujemo vse ostale kvadrate in čolničke pustimo na toplem vzhajati.
• Vzhajane čolničke premažemo z razžvrkljanim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo jih približno pol ure na 175 °C.

Recept je pripravil Slonček Fala, več v reviji Pet zvezdicšt. 7-8/2021.   Kupi izvod / Letna naročnina

Foto in tekst: Slonček Fala

Ostali recepti iz rubrike:
-Spleten zavitek z marelicami
-Pogača s citronko

Deli na
14. 04. 2024
Ribana pašta s kremo iz divjih rastlin
14. 04. 2024
Čebulni obročki v pivskem testu in jogurtovo omako
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.