Skuhaj sam

Črnobela rižota z jadranskimi škampi in špinačno kremo

03. 10. 2019

za 4 osebe

Rižota

80 g masla
60 g pora
160 g mesa očiščenih škampov
120 g črnega riža sorte Venere
120 g belega riža sorte Carnaroli
4 dl l škampovega fonda ali ribje juhe
50 g parmezana ali mladega sira
sol, poper

Marinada za škampe

oljčno olje
sok 1 limone
sok 1 pomaranče
sveže mleti mešani poper
solni cvet

Špinačna krema

200 g mlade špinače
sol, poper
maslo ali oljčno olje

Priprava:

Rižota: V vroči ponvi razpustimo maslo, na katerem popražimo narezan por. Ko zadiši, dodamo polovico sesekljanih škampovih repkov (drugo polovico celih repkov uporabimo za dekoracijo), ki smo jih pred tem očistili in dali v marinado za vsaj 1 uro (marinado shranimo). Rahlo premešamo, nato dodamo kuhan črn in bel riž ter premešamo. Dodamo nariban parmezan (ali mladi sir) in škampov fond ali ribjo juho. Še malo premešamo, da se sestavine povežejo. Preden serviramo, rižoto začinimo in polijemo s škampovo marinado.
V globok krožnik vlijemo špinačno kremo, nanjo dodamo nekaj žlic rižote in jo okrasimo s preostalimi surovimi škampovimi repki. Takoj postrežemo. 
Špinačna krema: Mlado špinačo blanširamo - potopimo v slan krop le za toliko, da ovene. Nato jo odcedimo in stresemo v ledeno hladno vodo z ledom, da obdrži živozeleno barvo. Odcedimo in jo v blenderju dobro zmiksamo v gladko kremo. Po okusu začinimo, dodamo lahko malo raztopljenega masla ali dobrega ekstra deviškega oljčnega olja. Pred serviranjem kremo pogrejemo.

Jed so pripravili v Restavraciji DiVino (Ljubljana) za revijo Pet zvezdic, št. 10/2019.

Foto: Peter Irman

Deli na
06. 04. 2020
Kotlet krškopoljca s praženim krompirjem, kolerabino kremo in pečeno čebulo
06. 04. 2020
Jajčni namaz z dimljeno papriko
06. 04. 2020
Pehtrančki
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.