Skuhaj sam

Fižol s pregreto smetano

04. 02. 2018

za 4 osebe

Sestavine

25 dag rjavega fižola
1,5 dl pregrete smetane
sol

Priprava:

Čez noč namočen fižol skuhamo v vreli vodi. Kuhanega odcedimo in zabelimo z domačo pregreto smetano. V starih časih so na takšen način pripravljali bob.

Pregreto smetano pripravimo tako, z ohlajenega prevretega nehomogeniziranega polnomastnega mleka v posodico poberemo smetano, ki jo nato za 3 ure postavimo v pečico, ogreto med 160 in 170°C. Medtem jo večkrat premešamo, da se enakomerno zapeče. Lahko pa jo pripravimo tudi tako, da v vročo pečico postavimo kar posodo s prevretim in ohlajenim nehomogeniziranim mlekom, da se smetana na površini zapeče. Ko se ohladi, pregreto smetano previdno poberemo dol in shranimo v posodici za nadaljnjo uporabo.

Jed so pripravili dijaki Grm Novo mesto, objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 2/2018.

Foto: Peter Irman

Deli na
17. 06. 2020
Tatarski biftek z maslom in domačo omako
17. 06. 2020
Lečina solata z breskvami in feta sirom
17. 06. 2020
Bruskete s paradižnikom in olivami
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.