Skuhaj sam

Grozd z arašidovim maslom

07. 10. 2020

Sestavine

-550 g moke
-175 g mleka
-pol kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
-pol vrečke kislega testa Fala
-150 g kisle smetane
-50 g sladkorja
-2 rumenjaka
-1,5 žličke soli
-80 g olja

Nadev

-250 g arašidovega masla
-40 g sladkorja
-šopek citronke (ali melise, mete, pehtrana, limonske trave…)

Premaz

-1 razžvrkljano jajce

Priprava:

Kvas raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k presejani moki v posodo električnega mešalnika. Dodamo vse ostale sestavine, razen olja, in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopoma dodajamo olje in ko postane testo gladko, ga prekrijemo s folijo in pustimo na toplem vzhajati. 
Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo pet minut, da se spočije. 
Medtem zmešamo sladkor z nasekljanimi lističi citronke.
Testo razvaljamo na dolg in ozek pravokotnik, pri čemer delček testa prihranimo za dekoracijo (trtni list). Testo premažemo z arašidovim maslom, posujemo s sladkorjem s citronko in zvijemo. Zavitek narežemo na rezine, ki jih v obliki grozda ležeče polagamo na pekač, obložen s peki papirjem.
Del zavitka, ki nam je ostal, povaljamo, da postane daljši in ožji. Iz njega oblikujemo pecelj. Košček testa, ki smo ga dali na stran, pa razvaljamo, izrežemo trtin list. Oboje pritrdimo na vrh grozda.
Pecivo pustimo vzhajati na toplem, nato ga premažemo z jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno pol ure na 175°C. 

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Slaščičarstvo / pekarstvo, številka 10/2020.
Kupi izvod / Letna naročnina

Foto in tekst: Slonček Fala

Deli na
14. 04. 2024
Čebulni obročki v pivskem testu in jogurtovo omako
14. 04. 2024
Ribana pašta s kremo iz divjih rastlin
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.