Skuhaj sam
07. 07. 2019
400 g jadranske hobotnice
200 g jušne zelenjave
80 g graha
oljčno olje
limonin sok
sol, poper
80 g mladega graha v stroku
limonin sok
oljčno olje
sol, poper
60 g krompirja
20 g masla
30 ml mleka
20 ml smetane
limetin sok
sol, poper
rumenjak
100 ml olja
50 g kopra (koprc)
limonin sok
sol
Hobotnica: Jušno zelenjavo prepražimo na oljčnem olju. Dodamo očiščeno hobotnico in zalijemo z vodo. Ko zavre, pokrijemo s prozorno folijo. Hobotnico kuhamo do mehkega, ocedimo in lovke opečemo na oljčnem olju.
Hladna grahova krema: Grah skuhamo v vodi, ga ocedimo in hitro ohladimo. Ohlajenega zmiksamo, začinimo, po okusu dodamo oljčno olje in limonin sok.
Grahova solata: Grahove stroke skuhamo, ocedimo in ohladimo v ledeni vodi (da obdrži barvo). Ohlajenega narežemo na trakce in začinimo.
Krompirjeva pena z limeto: Iz sestavin naredimo tekoč pire. Precedimo ga čez gosto cedilo, dodamo limetin sok, premešamo in nalijemo v sifon. Peno nabrizgamo, tik preden hladno predjed postrežemo.
Koprova majoneza: Koprove liste oparimo in na hitro ohladimo, osušimo in zmiksamo z oljem. Precedimo čez gazo, da dobimo koprovo olje. S paličnim mešalnikom v posodi mešamo rumenjak in počasi prilivamo koprovo olje. Mešamo toliko časa, da se primerno zgosti. Na koncu v majonezo dodamo še malo limoninega soka. NAMIG: Pazimo, da olje v rumenjak prilivamo zares počasi, v nasprotnem primeru majoneza ne bo uspela.
Jed so pripravili v Gostišču Ribič (Seča) za revijo Pet zvezdic, št. 7-8/2019.
Foto: Peter Irman