Skuhaj sam
05. 03. 2018
za 4 osebe
300 g moke
200 g masla
100 g sladkorja
1 jajce
1 rumenjak
10 g mletih orehov
1 pest rozin
1 žlica sladkorja
4 do 5 jabolk
1 jajce
2 dl smetane
4 žlic sladkorja
100 g domače marelične marmelade
2 rumenjaka
35 g sladkorja
1 vaniljev strok
120 g smetane
4 fige
Krostata: Naredimo krhko testo in ga damo na hladno počivat. Nato ga razvaljamo na velikost okroglega model. Položimo v pomaščen model, dodamo mlete orehe, enkomerno potresemo z rozinami in sladkorjem ter obložimo z na lističe narezanimi jabolki. Pečemo na 165°C približno 15 minut. Nato prelijemo z mešanico jajca, smetane in sladkorja ter pečemo še 15 minut na 175°C. Ko se pečena krostata ohladi, jo prelijemo s toplo domačo marmelado. Postrežemo jo s kocko zmrzline.
Zmrzlina: Rumenjaka, sladkor in vaniljeva semena nad soparo penasto umešamo. Ko se zgosti, ohladimo. Smetano stepemo in najprej vanjo vmešamo jajčno maso in nato sesekljane fige. Maso damo v model in čez noč v zamrzovalnik.
Jed so pripravili v Restavraciji Kamin (Belvedere), objavljeno v reviji Pet zvezdic, št. 3/2018.
Foto: Peter Irman