Skuhaj sam
05. 06. 2018
za 2 mafina
0,25 kg gladke moke
1 dl mleka
10 g kvasa
12 g sladkorja
1 rumenjak
0,5 dl bučnega olja
3 g soli
60 g masla
60 g prepraženih grobo mletih bučnih semen
Testo: Iz mleka, sladkorja, kvasa in malo moke naredimo kvasni nastavek. Ostale sestavine združimo, premešamo in dodamo vzhajan kvasni nastavek. Zgnetemo v gladko testo, ki ga pustimo počivati 10 minut. Nato ga razdelimo na kose po 60 g in oblikujemo v krogle ter ponovno pustimo počivati 10 minut.
Polnilo: V času, ko testo počiva, penasto stepemo maslo in grobo mleta prepražena bučna semena.
Izdelava: Iz kroglic z valjanjem oblikujemo pravokotnike, ki jih na eni strani vsaj 1 cm prerežemo, vendar ne do konca. Na celo stran damo nadev, po razrezanem delu pa premažemo z maslom in začnemo zvijati v rolado. Pazimo, da je zaključek spodaj, na koncu rolado zvijemo v klobčič ter damo v model za mafine, ki smo ga namastili. Pustimo vzhajati. Ko mafini narastejo, jih premažemo z raztepenim jajcem in posipamo z grobo nasekljanimi bučnimi semeni. Pečemo jih v pečici, ogreti na 220 °C, od 10 do 12 minut.
Jed je pripravila Veronika Orešnik (Šolski center Šentjur) za 4. tekmovanje dijakov in študentov Konzorcija biotehniških šol Slovenije. Objavljeno v reviji Pet zvezdic, št.6/2018.
Foto: Urša Cvilak