Skuhaj sam
15. 11. 2024
Za: 10 oseb
Čas priprave: 1 ura 10 minut + ohlajanje
1,5 skodelice (225 g) moke
1 žlica sladkorja v prahu
140 g hladnega masla, narezanega na koščke
1 rumenjak
pribl. 2 žlici ledeno mrzle vode
pol skodelice (75 g) koruznega škroba
1 skodelica (220 g) finega kristalnega sladkorja
pol skodelice (125 ml) limoninega soka
2 žlički drobno naribane limonine lupinice
60 g masla
3 rumenjaki
4 beljaki
pol skodelice (110 g) fino mletega sladkorja
1. Moko, sladkor in maslo zmešamo v kuhinjskem mešalniku, da zmes postane drobljiva. Nato dodamo rumenjak (beljak shranimo za meringo) in postopoma vodo ter mešamo, da se sestavine povežejo. Testo zvrnemo na pomokano površino in pregnetemo, da postane gladko. Zavijemo ga v plastično folijo in za 30 minut postavimo v hladilnik.
2. Namažemo okrogel pekač za pito s premerom 24 cm (priporočljiv je takšen z odstranljivim obodom in rebrastimi stranicami). Testo razvaljamo med dvema listoma peki papirja na velikost pekača. Previdno ga preložimo v pomaščen pekač, pritisnemo ob dno in stranice ter odrežemo del testa, ki visi čez rob pekača. Postavimo v hladilnik za 30 minut.
3. Pekač vzamemo iz hladilnika in testo obložimo s peki papirjem, ki ga obtežimo s kroglicami za slepo pečenje (ali suhim fižolom ali rižem). Pečemo na 200°C približno 15 minut, nato papir in fižol odstranimo in pečemo še dodatnih 10 minut. Pustimo, da se ohladi.
4. Medtem v srednje veliki kozici združimo koruzni škrob in sladkor. Postopoma vmešamo še limonin sok in 1¼ skodelice (310 ml) vode, da dobimo gladko mešanico. Kuhamo na visoki temperaturi in stalno mešamo, dokler mešanica ne zavre in se zgosti. Temperaturo zmanjšamo in med mešanjem kuhamo še 1 minuto. Odstavimo in vmešamo limonino lupinico, maslo in rumenjake (beljake shranimo za meringo). Pustimo 10 minut, da se ohladi.
5. Na ohlajeno, delno pečeno testo razporedimo nadev. Ohlapno pokrijemo s plastično folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri oz. da se nadev strdi.
6. Medtem pripravimo meringo. V majhni posodi z električnim mešalnikom stepemo beljake toliko, da se začnejo tvoriti mehki vrhovi. Nato začnemo postopoma dodajati sladkor in stepamo, dokler se ne raztopi in je sneg gost in sijoč.
7. Z žlico meringo nadevamo na pito in oblikujemo vrhove. Pito postavimo v pečico, ogreto na 240°C, za 3 minute, da meringa rahlo porjavi.
Namig: Testo in limonin nadev lahko pripravimo dan vnaprej. Testo shranimo v neprodušno zaprti posodi, limonin nadev pa pokrit s plastično folijo v hladilniku. Pito sestavimo tik pred postrežbo.
Tekst in foto: Guliver/Stockfood
Recept je objavljen v rubriki Čas je za najboljše pite za mrzle dni, revija Pet zvezdic, št.11/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina
Vsi recepti, objavljeni v rubriki:
-Jagenjček & rožmarin
-Piščanec & por
-Slanina & jajce
-Lorenska pita / quiche lorraine
-Mesne mini pite
-Jabolčna pita
-Bakewell tart
-Limonina pita z meringo
-Pekan & makadamija & oreh
-Neverjetna hitra pita