Skuhaj sam

Losos v limonino ingverjevi marinadi

22. 12. 2020

za 12 oseb • Težavnost: lahka • Čas priprave: 20 minut + 12 ur za mariniranje

Mariniran losos

• 500 g do 1 kg fileja lososa (ali postrvi)
• 225 g kamene soli
• 15 ml (1 žlica) belega sladkorja
• 15 ml (1 žlica) vodke ali gina
• 5 cm svežega ingverja
• 2 bio limoni

Zeliščna majoneza

• 250 ml (1 skodelica) majoneze
• 5 ml (1 žlička) svežega ali vloženega hrena
• 15 ml (1 žlica) lističev koromača (zelene vejice)
• 15 ml (1 žlica) svežega peteršilja
• sok pol limone

Dodatki

• 4 do 6 manjših gomoljev koromača
• limonini krhlji

Priprava:

1. Za marinado najprej v posodi združimo sol, sladkor, gin ali vodko, olupljen ter na tanke koščke narezan ingver ter naribano lupinico dveh bio limon. Dobro premešamo in z marinado prelijemo očiščen file postrvi, ki smo ga položili v večjo keramično posodo. Posodo pokrijemo s prozorno živilsko folijo in jo za 12 ur postavimo v hladilnik. Na vsakih nekaj ur odlijemo vodo, ki se je morebiti nabrala v posodi.
2. Zeliščno majonezo pripravimo tako, da v posodi združimo majonezo, nariban hren (lahko uporabimo tudi kremni hren iz kozarčka), fino sesekljane lističe koromača in peteršilja ter limonin sok. Solimo po okusu in dobro premešamo. Shranimo v hladilniku do postrežbe.
3. Postrvji file vzamemo iz marinade in ga osušimo s papirnato brisačko. Položimo ga na večji krožnik in po vrhu razporedimo na zelo tanke lističe (ostružke) narezan gomolj koromača. Ob straneh dodamo limonine krhlje. Zraven ponudimo majonezo v kozarčku.

Namig: Če želimo, da bodo tanke rezine gomolja koromača ostale sveže in hrustljave, jih do postrežbe hranimo v ledeno mrzli vodi oziroma vodi s kockami ledu. Tako se bodo tudi rahlo nakodrale in poskrbele za še lepši izgled jedi.

Recept je objavljen v sklopu rubrike Silvestrska večerja, objavljeno v reviji Pet zvezdicšt. 12/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Foto in tekst: Guliver / StockFood

Vsi recepti, ki so objavljeni v članku:
-Solata iz treh vrst graha z metinim prelivom
-Postrv v limonino-ingverjevi marinadi z zeliščno majonezo in koromačem
-Puran z mafini iz bulgurja, slanine, žajblja in suhih hrušk
-Prekajena krača z glazuro iz soka mandarine in ingverjevega piva
-Pečena zelenjava z medom in drobtinicami
-Pečen krompirček s česnom in rožmarinom
-Sladoledna rulada z malinami, krhkimi maslenimi piškoti in popečeno sladkorno peno

Deli na
14. 04. 2024
Čebulni obročki v pivskem testu in jogurtovo omako
14. 04. 2024
Ribana pašta s kremo iz divjih rastlin
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.