Skuhaj sam
15. 02. 2021
-400 g moke
-10 g pecilnega praška
-ščep soli
-3 jajca
-20 g vaniljevega sladkorja
-1 žlica sladkorja v prahu
-200 g kisle smetane
-rozine (poparjene in namočene v rum)
-olje za cvrtje
-sladkor v prahu
V prvi posodi združimo in dobro premešamo ali presejemo suhe sestavine (moko, pecilni prašek in sol). V drugi posodi stepemo jajca, dodamo oba sladkorja, kislo smetano in rozine, ki smo jih pred tem poparili in namočili v rum. Dobro premešamo in postopoma dodajamo ter vmešavamo pripravljeno mešanico suhih sestavin. Ves čas mešamo, da nastane zelo gosta masa, ki ji po potrebi dodamo še malo moke.
V posodo za cvrtje nalijemo toliko olja, da bodo miške v njem plavale. Z ročajem kuhalnice preverimo, ali je olje dovolj vroče (okoli ročaja se morajo delati mehurčki). Z žlico oblikujemo miške in jih polagamo v olje. Cvremo jih toliko časa, da postanejo zlatorumene. Polagamo jih na papirnato servieto, da vpije odvečno maščobo. Pred postrežbo jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Miške je pripravila chefinja Mojca Trnovec iz Gostilne Mihovec.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2021. Kupi izvod / Letna naročnina
Foto: Peter Irman