Skuhaj sam
06. 05. 2018
za 4 osebe
750 g krompirja
300 g mehke moke
1 žlička soli
ščepec Kotányi mletega muškatnega oreščka
2 rumenjaka
60 g stopljenega masla
250 g rikote
1 nasekljana šalotka
2 žlici prepraženih in nasekljanih bučnih semen
2 žlici bučnega olja
Kotányi črni poper iz mlinčka
sol
700 g buče maslenke
2,5 dl l belega balzamičnega vinskega kisa
2,5 dl vode
50 g želirnega sladkorja
Kotányi mleti ingver ali dve kolesci svežega ingverja
2 Kotányi cela klinčka
1 Kotányi zvezdni janež
2 jagodi pimenta
sol
2 do 3 žlice oljčnega olja
1 žlica Kotányi zmrznjeno sušenega origana
olje za cvrtje
vejica origana za dekoracijo
En dan prej skuhamo cel, neolupljen krompir. Naslednji dan ga olupimo in dobro pretlačimo. Dodamo vse ostale sestavine in zamesimo gladko testo. Zavijemo ga v prozorno folijo in damo počivat v hladilnik za 30 minut.
Za nadev zmešamo vse naštete sestavine, razen rumenjakov, in začinimo po okusu.
Za bučno prilogo damo v ponev vse naštete sestavine, razen buče, in pustimo nežno vreti 5 minut. Nato dodamo olupljeno in na kocke narezano bučo maslenko. Pustimo, da zavre, nato lonec odstavimo in pustimo, da se vse skupaj ohladi.
Testo tanko razvaljamo (debeline 5 mm) in izrežemo kroge s premerom 8 cm. Premažemo jih z razžvrkljanim rumenjakom in na sredino vsakega položimo nadev. Testo prepognemo čez nadev in robove dobro stisnemo skupaj. Raviole ocvremo v olju, segretem na 170°C. Cvremo jih toliko časa, da postanejo hrustljavi in zlato-rjavi.
Origanovo olje pripravimo tako, da zmiksamo oljčno olje in zmrznjeno sušeni origano.
Ocvrte raviole postrežemo z bučo, vse skupaj pokapljamo z origanovim oljem in okrasimo s svežim origanom.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Spoznavajmo začimbe, številka 5/2018.
Foto in tekst: Kotanyi Slovenija