Skuhaj sam

Polnozrnata pica z gomoljnicami

12. 03. 2021

Čas priprave: 1 ura (+1 ura za vzhajanje testa)
Pekač: 28 x 32 cm
Za 6 oseb

Polnozrnato testo

-7 g suhega kvasa
-1 žlička kristalnega sladkorja
-pribl. 250 ml tople vode
-225 g bele moke
-240 g polnozrnate moke
-žlička soli
-60 ml ekstra deviškega oljčnega olja

Premaz

-2 stroka česna
-4 vejice svežega rožmarina
-2 žlički svežih timijanovih lističev
-2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja

Nadev

-480 g krompirja
-250 g sladkega krompirja
-120 g pastinaka
-100 g mladega (baby) korenčka

Dresing

-1 skodelica vodne kreše
-2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
-2 žlički naribane bio limonine lupinice
-1 žlička limonovega soka
-30 g sira feta

Priprava:

1. Testo za pico naredimo tako, da združimo kvas, sladkor in toplo vodo v manjši posodi. Pustimo na toplem približno 10 minut oziroma toliko časa, da se začne kvasni nastavek peniti. V večji posodi združimo moki in sol, dodamo kvasni nastavek in olje ter zamesimo. Testo položimo na pomokano podlago in ga gnetemo še kakšnih 5 minut, da postane gladko in elastično. Položimo ga v večjo naoljeno posodo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati na toplem približno 1 uro oziroma toliko časa, da podvoji volumen.
2. Premaz za testo pripravimo iz rožmarinovih lističev, ki smo jih osmukali z vejic in drobno sesekljali (eno tretjino pustimo celih), strtega česna, timijana in oljčnega olja. Vse skupaj združimo in dobro premešamo.  
3. Neolupljeno gomoljno zelenjavo (krompir, sladki krompir, pastinak, korenje) dobro okrtačimo in operemo. Z lupino vred jo narežemo na tanke rezine.  
4. Vzhajano testo stresemo na pomokano površino, še malo premesimo in razvaljamo na velikost pladnja (28 x 32 cm). Nežno ga prestavimo na pekač, obložen s peki papirjem. Testo premažemo z mešanico z rožmarinom, pri čemer pustimo približno 1 cm roba, ki ga ne premažemo. Na testo razporedimo narezano gomoljno zelenjavo, potresemo s celimi rožmarinovimi lističi, posolimo in pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem. Damo v pečico, ogreto na 220°C (ventilacijsko na 200°C). Pečemo 20 minut oziroma toliko časa, da postane testo rjave barve in hrustljavo.
5. Medtem v posodi združimo sesekljano vodno krešo, olje, limonin sok in naribano limonino lupinico. Solimo po okusu.
6. Ko je pica pečena, jo pokapljamo s pripravljeno mešanico z vodno krešo in potresemo s koščki feta sira.

Recept je objavljen v sklopu rubrike Čas je za zdrave korenčkove jedi, objavljeno v reviji Pet zvezdicšt. 3/2021.  Kupi izvod / Letna naročnina

Foto in tekst: Guliver / StockFood

Vsi recepti, ki so objavljeni v članku:
-Korenčkova juha z lečo in koriandrovim pestom
-Solata iz pečene zelenjave, čičerike in začimbne mešanice za'atar
-Sendvič s škarpeno, vloženo zelenjavo in pikantno majonezo
-Zelenjavne polpete s korenčkovim jogurtom
-Korenčkove kroglice z jogurtom tahini
-Korenčkove tortice z datljevo kremo

Deli na
12. 03. 2021
Mini orehova potica
12. 03. 2021
Temaki suši
15. 02. 2021
Miške z rozinami
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.