Skuhaj sam

Redkvice s pikantno pomako iz jogurta, kumar in zelišč

17. 05. 2021

Količina: za 1,5 skodelice
Čas priprave: 15 minut 

Sestavine

-0,5 kg redkvic
-1 skodelica (280 g) jogurta grškega tipa
-1 dolga kumara
-1 žlička solnih kosmičev ali solnega cveta
-pol skodelice svežih koriandrovih lističev
-1 skodelica svežih metinih lističev
-2 stroka česna
-1 dolg zelen čili (po želji)
-pol žličke mlete kumine

Priprava:

1. Kumaro dobro operemo in jo neolupljeno po dolgem razpolovimo. Odstranimo semena in kumaro na drobno naribamo. V posodi zmešamo naribano kumaro in sol, pustimo stati 5 minut, da spusti vodo. Kumaro z rokami ožamemo in jo damo v srednje veliko posodo (vodo zavržemo).
2. V blender damo koriandrove lističe, meto, strt česen, drobno sesekljan čili, ki smo mu odstranili semena, kumino in žlico jogurta. Vse skupaj fino zmiksamo v gladko zmes.
3. Mešanico damo h kumaram in dodamo še preostanek jogurta. Dobro premešamo. 
4. Pomako ponudimo z opranimi redkvicami, večje razrežemo na pol ali četrtine.
Namig: Jogurtova pomaka je najboljša tisti dan, ko jo pripravimo. V hladilniku jo lahko hranimo največ 3 dni.

Energijske vrednosti (za 2 žlici jogurtove pomake):

229kJ (55 kal)
2,1 g maščob (od tega 1,2 g nasičenih)
5,8 g ogljikovih hidratov
2,3 g beljakovin
1,3 g vlaknin

Ste vedeli?

V olupku kumare je polno antioksidantov, še posebej vitamina C, ki krepijo imunski sistem, in vlaknin, ki preprečujejo zaprtost. Zato jih, sploh če so zrastle v domačem vrtu ali so ekološko pridelane, le dobro operemo in uživamo neolupljene.
Redkvice zaradi vsebnosti eteričnih olj in žveplovih spojin na naše telo delujejo čistilno in protivnetno. Mlade liste spomladanske redkvice lahko ponudimo v solati.

Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 5/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Foto in tekst: Guliver/Stockfood

Ostali recepti iz članka:
-Humus iz popečenega korenja
-Parmezanov čips s semeni
-Pikantni gvakamole
-Redkvice s pikantno pomako iz jogurta, kumar in zelišč
-Čips iz nori alg s sezamom
-Falafel iz graha, čičerike in lešnikov
-Sirčkove kroglice z zelišči
-Mini pite (quiche) s slanino, paradižnikom in baziliko
-Grižljajčki s kvinojo, cvetačo in šparglji
-Ploščice s semeni in oreščki
Pomarančno-metina skuta z malinami
Čokoladno – mandljeve kroglice brez sladkorja

Deli na
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
12. 02. 2024
Domine - čokoladni rjavček
12. 02. 2024
Flancati z masleno lešnikovo kremo
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.