Skuhaj sam
06. 11. 2018
1000 g jabolk
100 g šalotke
1 strok česna
1 dl belega vina
sol, poper
cimet
muškatni orešček
800 g svežega graha
200 g šalotke
2 stroka česna
5 vejic sveže mete
muškatni orešček
sol, poper
pol glave rdečega zelja
mleta kumina
sol
ovsena smetana
oljčno olje
krompir
olje za cvrenje
Sesekljano šalotko prepražimo skupaj s česnom. Dodamo olupljena in na kockice narezana jabolka. Vse skupaj dobro prepražimo in deglaziramo z belim vinom. Dodamo začimbe in zalijemo s pol litra vode. Kuhamo do mehkega in nato s paličnim mešalnikom vse skupaj dobro zmiksamo, da dobimo gladko kremno juho.
Sesekljano šalotko prepražimo skupaj s česnom. Dodamo grah in dobro prepražimo. Začinimo in zalijemo s pol litra vode. Kuhamo 10 minut, nato gladko zmiksamo, da dobimo kremno juho.
Rdeče zelje skupaj z začimbami dušimo do mehkega. Pretlačimo čez drobno cedilo. Dodamo ovseno smetano, malo oljčnega olja, premešamo in nalijemo v sifon za brizganje.
Iz krompirja izrežemo špaget (s posebnim nastavkom za rezanje zelenjave), ga navijemo na kovinsko palčko in ko zadrži obliko, ocvremo.
V krožnik hkrati, vsako z ene strani, vlijemo jabolčno in grahovo juho. Nabrizgamo peno rdečega zelja, dodamo ocvrt krompirjev svedrček in postrežemo.
Jed so pripravili v Vivo cateringu za revijo Pet zvezdic, št. 11/2018. Foto: Peter Irman