Skuhaj sam
12. 07. 2024
za: 4 osebe
150 g moke
1 jajce
10 g sipinega črnila
100 g dimljene postrvi
30 g kremnega sira
drobnjak
200 g koromača
50 g masla
1 g Gelespessa (naravni zgoščevalec xanthan gumi)
1 žlica delikatesnega hrena
1 žlica kremnega sira
1 dl smetane
1 dl sončničnega olja
100 g koprca
• Iz moke, jajca in sipinega črnila zamesimo rezančevo testo. Ko je gladko, ga zavijemo v prozorno folijo in damo počivat v hladilnik za 30 minut. Na rahlo pomokani podlagi testo tanko razvaljamo (na debeline 1 mm) in izrežemo kroge, premera približno 10 cm. Na sredino vsakega dodamo žličko nadeva iz dimljene postrvi. Robove premažemo z razžvrkljanim jajcem in nato oblikujemo združimo tako, da dobimo piramidasto obliko. Kuhamo jih toliko časa, da priplavajo na površje.
• Nadev naredimo tako, da zmiksamo dimljeno postrv. Dodamo kremni sir in na drobno narezan drobnjak, začinimo po okusu in dobro premešamo.
• Koromač narežemo na enako velike kocke in ga damo v pečico na 180°C za 25 minut. Ko je pečen, ga zmiksamo in mu dodamo maslo ter zgoščevalec.
• Za hrenovo omako zmešamo vse sestavine v kozici in kuhamo 10 minut. Solimo in popramo ter zmiksamo.
• Olje segrejemo na 60°C, dodamo koprc in kuhamo 15 minut. Na koncu zmiksamo, precedimo in olje na hitro ohladimo.
• Na ogret krožnik v krogu nabrizgamo koromačevo kremo in nanjo tanek pas hrenove omake. Po vrhu položimo kuhane testenine. Prilijemo kanček olja koprca, po vrhu dodamo malo sveže naribanega hrena in postrežemo.
Foto: Peter Irman
Recept so za revijo Pet zvezdic pripravili v Gostilni na Gradu, Ljubljana. Objavljeno v reviji Pet zvezdic, št.7-8/2024. Nakup izvoda / Letna naročnina