Skuhaj sam
13. 09. 2022
za 2 grozda
700 g bele moke
1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala
80 g sladkorja
270 g mleka
150 g kisle smetane
4 rumenjaki
2 žlički soli
80 g masla
1 jajce
• V posodo električnega mešalnika odmerimo sol, moko in sladkor. Dodamo v mleku raztopljeni kvas in vse ostale sestavine, razen masla. Med počasnim mešanjem postopoma dodajamo zmehčano maslo. Zadnjih 10 minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.
• Vzhajano testo stresemo na rahlo pomokan pult, pregnetemo, odrežemo manjši delček za oblikovanje peclja in grozdnega lista. Ostalo razdelimo na majhne koščke (če želimo imeti povsem enake kroglice, jih tehtamo), ki jih pustimo počivati nekaj minut. Nato vsakega oblikujemo v kroglico, te pa razporedimo v obliko grozda na peki papir na pekaču. Iz preostalega testa oblikujemo še trtni list in pecelj ter do konca oblikujemo grozd. Pecivo nato pokrijemo in pustimo vzhajati.
• Vzhajano pecivo premažemo z razžvrkljanim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga pri 175°C približno 35 minut, da se lepo obarva. Po potrebi pecivo prekrijemo z alu folijo, da se površina ne zapeče preveč.
Recept je pripravil Slonček Fala, več v reviji Pet zvezdic, št. 9/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Foto in tekst: Slonček Fala
Vsi recepti iz rubrike:
-Rožica iz sirovih bombetk
-Sladko grozdje