Skuhaj sam

Solata iz hrustljavega korenčka z zelišči in sirovimi kroglicami

11. 10. 2022

Za 6 oseb

Okisan korenček

10 do 12 mladih korenčkov različnih barv
1 l vode
1 skodelica (250 ml) belega vinskega kisa
1 skodelica (295 g) sladkorja
1 žlička semen kumine
1 žlička celih poprovih zrn
1 žlička koriandrovih semen 

Pečen korenček

500 g mladega korenčka (lahko pisanega)
2 žlici oljčnega olja
2 žlički semen kumine

Sirove kroglice

250 g kremnega sira
60 ml belega in črnega sezama
pest sesekljanih listov mete

Priprava:

• V srednje veliki ponvi na zmernem ognju segrejemo vodo, v katero smo dodali bel vinski kis, sladkor, semena kumine in koriandra ter zrna črnega popra. Mešanica naj vre 2 do 3 minute, nato jo odstavimo z ognja in damo na stran. Mlade korenčke očistimo, jih z lupilcem za zelenjavo ali mandolino narežemo na tanke trakove ter položimo v kislo mešanico. 
• Pečico segrejemo na 200°C. Mlado korenje očistimo, položimo v pekač in pokapamo z oljčnim oljem. Po vrhu potresemo semena kumine in pečemo 20 minut oz. dokler se korenje ne zmehča (ne sme pa se razkuhati). Vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. 
• Iz kremnega sira oblikujemo kroglice v velikosti kovanca. Polovico kroglic povaljamo v sezamovih semenih, drugo polovico v sesekljanih metinih lističih. 
• Odcejeno okisano in pečeno korenje razporedimo na lep servirni krožnik ter dodamo sirove kroglice. Tik pred serviranjem vse skupaj pokapamo z malo balzamičnega kisa.

Ali ste vedeli? Korenje je ena najbolj priljubljenih korenovk, pa naj si ga jemo surovega, v enolončnicah, pečenega, kot prilogo ali v sladicah. Bogat je z vlakninami, vitamini K, B6, C in E, poleg tega tudi z antioksidanti karotenoidi, ki delujejo zaščitno na naš srčno-žilni sistem...

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recept je objavljenv reviji Pet zvezdic v rubriki Čas je za jesenske pridelke, številka 10/2022.   Kupi izvod / Letna naročnina

Deli na
14. 04. 2024
Čebulni obročki v pivskem testu in jogurtovo omako
14. 04. 2024
Ribana pašta s kremo iz divjih rastlin
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.