Skuhaj sam
04. 02. 2018
za 4 osebe
400 ml mandljevega mleka
20 g koruznega škroba
20 g trsnega sladkorja
sredica Kotányi vaniljevega stroka
1 žlica Kotànyi mletega kardamoma
ščepec soli
160 g temne čokolade
skodelica svežih malin
Koruzni škrob dobro zmešamo s trsnim sladkorjem in eno četrtino mandljevega mleka. Preostanek mandljevega mleka, v katerega smo dodali sredico, postrgano iz vaniljevega stroka, ščepec soli in kardamom, segrejemo. Počakamo, da zavre. Dodamo mešanico škroba in sladkorja ter ob stalnem mešanju na majhnem ognju kuhamo 1 minuto. Odstavimo, dodamo nalomljeno čokolado in mešamo toliko časa, da se čokolada stopi in krema postane gladka.
Kremo nadevamo v kozarce ali posodice, v katerih bomo sladico postregli, ter jih postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro. Pred serviranjem kremo potresemo z malinami.
Namig: Namesto malin lahko uporabimo filirane pomarančne krhlje. Vonj kardamoma je aromatičen, okus pa sladek, srednje pekoč in eksotičen. Nekoliko spominja na evkaliptus.
Recept je objavljen v reviji Pet zvezdic v rubriki Spoznavajmo začimbe, številka 2/2018.
Foto in tekst: Kotanyi Slovenija