Skuhaj sam

Žele iz jagod, lubenice in rožne vode ter sladoled z ratlukom

10. 06. 2022

Za: 6-8 oseb
Čas priprave: 25 minut + 15 minut + zamrzovanje

Žele

650 g jagod (očiščenih in grobo narezanih)
300 g lubenice brez pešk (grobo narezane)
580 g belega sladkorja
750 ml vode
130 ml sladkega vina
sok 1 limone
sok 1 pomaranče
8 žlic rožne vode ali po okusu
4 lističi želatine, zmehčanih v hladni vodi

Sladoled z ratlukom

800 ml tekoče smetane
200 ml mleka
125 g jagod (očiščenih in grobo sesekljanih)
6 jajčnih rumenjakov
170 g kristalnega sladkorja
2 do 3 žličke rožne vode ali po okusu
80 g (približno 3 kocke) ratluka »turkish delight«

Priprava:

1. Za žele v večji kozici najprej združimo sladkor, vodo, vino, limonin in pomarančni sok. Na srednje močnem ognju kuhamo toliko časa, da se sladkor stopi (naj ne vre), nato povišamo temperaturo in naj vre 2 minuti. Dodamo grobo narezane jagode in lubenico, kuhamo 4 do 5 minut, da nastane kaša. Odstavimo z ognja in pustimo stati 15 minut. Nato mešanico zmiksamo s paličnim mešalnikom in prelijemo v cedilo, ki smo ga obložili z gazo in postavili nad posodo. Vse skupaj postavimo v hladilnik, da se skozi gazo precedi tekočina – dobiti je moramo približno 1 liter. To traja 5 do 6 ur, lahko pa pustimo tudi čez noč. Trdne snovi zavržemo. V tako dobljeno jagodno tekočino dodamo rožno vodo, nato pa 250 ml tekočine odlijemo v majhno ponev. Dodamo v hladni vodi zmehčane in ožete lističe želatine. Na nizki temperaturi kuhamo in mešamo toliko časa, da se želatina raztopi. Mešanico z želatino nato vlijemo v preostanek jagodne tekočine, dobro premešamo in vse skupaj prelijemo v 1-litrski model za žele. Damo v hladilnik čez noč, da se strdi.
2. Kalup, v katerem je žele, na hitro potopimo v vročo vodo, nato pa s konicami prstov nežno potegnemo žele stran od robov. Zvrnemo na servirni krožnik in postrežemo s sladoledom in po želji dodatnimi kockami ratluka. 
Namig: Žele mora na servirnem krožniku nežno poplesavati. Večji žele se lahko sesede, medtem ko ga jemljemo iz modela, zato je bolje namesto enega velikega modela uporabiti več manjših. Ali pa žele nalijemo kar v steklene kozarce, v katerih ga bomo postregli.
3. Za sladoled z ratlukom v veliki ponvi na srednjem ognju zavremo smetano, mleko in grobo sesekljane jagode. Posebej na vodni kopeli v toplotno odporni posodi stepamo rumenjake, sladkor in rožno vodo toliko časa, da zmes postane gosta in blede barve. Odstavimo, dodamo smetanovo mešanico in premešamo, da se sestavine povežejo. Vse skupaj postavimo nazaj na srednje močan ogenj in stalno mešamo toliko časa, da se mešanica začne gosto oprijemati hrbtne strani lesene kuhalnice (3 do 4 minute). Prelijemo v dobro ohlajeno skledo in damo v hladilnik, da se ohladi. Mešanico predevamo v aparat za sladoled, da zamrzne. Nato vanjo vmešamo na majhne koščke narezan ratluk in damo nazaj v zamrzovalnik do uporabe. Dobili bomo približno 1,5 litra sladoleda.

Recept je objavljeni v članku Čas je za jagode v reviji Pet zvezdic, št. 6/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Vsi recepti, objavljeni v članku:
-Jagodna osvežitev z ginom
-Beljakova torta z jagodami, jogurtom in medenim prelivom
-Smetanov semifredo z jagodami in jagodno čežano
-Žele iz jagod, lubenice in rožne vode ter sladoled z ratlukom
-Puhasti ingverjevi piškotki z jagodno-ingverjevo marmelado
-Jagode v sirupu s smetano in mandljevim drobljencem
-Jagode in maline z muškatnim sirupom in ledom

Deli na
14. 04. 2024
Čebulni obročki v pivskem testu in jogurtovo omako
14. 04. 2024
Ribana pašta s kremo iz divjih rastlin
11. 03. 2024
Prepleten čemažev venec s tremi siri
Skuhaj sam Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.