Objavili smo

Anita Šumer - Slana in sladka drožomanija

07 / 2020

PONORELE SLADKE DROŽI

S simpatično Korošico Anito Šumer, ki obvlada peko z drožmi od a do ž in je pred kratkim izdala svojo drugo knjigo ter ustanovila Klub drožomanija, sva se srečali v Ljubljani, ko je bila na poti na Gorenjsko. In nisem bila presenečena, ko je na moje, na pol v šali zastavljeno vprašanje, ali ima s seboj Rudla, kakor je poimenovala svoje droži, odgovorila z nasmejanim ja! Tudi na gorenjskem koncu bo ta vikend dišalo ne le po kruhu, ampak tudi sladicah z drožmi, je še dodala.

Dobrih osem let je, odkar se je Anita posvetila peki z drožmi. V tem času je v samozaložbi izdala dve knjigi - prva Drožomanija je izšla že v štirih ponatisih(!), druga z naslovom Slana in sladka drožomanija je bila predstavljena pred kratkim: »V drugi knjigi zares podrobno opisujem pripravo sladkega drožnega nastavka, s katerim je mogoče peči tako sladke kot slane stvari,« pojasni Anita. V prvi knjigi ga namreč omeni le bežno in uporabi v samo nekaj receptih, v drugi se mu je posvetila v kar treh delih. A Anitina strast (po poklicu je prevajalka) niso samo knjige. Z veseljem pripravlja delavnice in poučuje ljudi na vseh koncih sveta, kako peči z drožmi: »Aprila bi morala biti na azijski turneji, kjer bi v Kuala Lumpurju, Singapurju in na Tajskem izpeljala številne delavnice peke z drožmi, a je zaradi pandemije vse padlo v vodo,« pove Anita. In razloži, da je čas karantene zato izkoristila za kreiranje vsebin prvega slovenskega članskega (plačljivega) programa peke z drožmi Klub drožomanija. »Člani kluba, zdaj jih je okoli sto, si lahko ogledajo že 61 video vsebin, v katerih razlagam vse - od priprave droži, skrbi zanje, do uporabe različnih vrst moke, objavljam intervjuje s svetovnimi strokovnjaki in lokalnimi pridelovalci...« Tudi njena Facebook skupina Drožomanija (peka z drožmi) se je v času karantene povečala za kar 10 tisoč članov in jih danes šteje že preko 22 tisoč!

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Anite Šumer

Recept:
- Korenčkova torta

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Izvorno slovensko - Bohinjsko, From Bohinj
ZGODBE, V KATERIH STA UJETA BOHINJSKO SRCE IN DUŠA Bohinjci so odgovorni, trmasti in dosledni ljudje. Izklesala jih je dolga era železarstva pa tudi oddaljenost od udobja urbanega okolja. Že stoletja se borijo s težkimi pogoji življenja v gorskem alpskem prostoru, ki ohranjen, kot je, dokazuje,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.