Objavili smo

Čas je za citruse

01 / 2023

ŽAREK SONCA V ZIMSKIH DNEH
Čeprav so citrusi na voljo skozi celo leto, dosežejo svoj vrhunec prav v zimskih mesecih. To je čas, ko je na trgovskih policah največ vrst pomaranč, limon, grenivk, klementin, mandarin, k nakupu vabijo tudi limete, pomelo, kumkvat, tangelo in ostali malo manj znani citrusi. Vsem je skupno to, da so bogati z vitaminom C, minerali in vlakninami. So vsestransko uporabni, saj so odlični sveži, stisnjeni v sok, z njimi lahko poživimo čaje in ostale napitke, pripravimo okusne slane in sladke jedi. 

Predniki so citrona, mandarina in pomelo
Večina dokazov kaže na to, da citrusi - najbolj razširjen rod agrumov iz družine rutičevk - izvirajo iz subtropske Azije, zlasti iz Kitajske, Indije in Malezije, čeprav novejše raziskave domnevajo, da dejansko izvirajo iz Avstralije. A ne glede na to, od kod prihajajo, vsi sodobni citrusi naj bi nastali iz treh izvornih sort: citrone, mandarine in pomela. 
Citrona je zgodovinsko eden najstarejših zabeleženih citrusov, za katerega je dolgo veljalo, da je zaradi svoje kislosti in grenkobe popolnoma neužiten, a ima izvrsten vonj. Skozi stoletja so ljudje razvili veščino izdelave kandirane citronove lupine, ki je še danes dodatek v italijanskem panettonu in angleškem sadnem kolaču. Recepturo za njeno pripravo naj bi razvili v 15. stoletju, ko so lupine citron 40 dni namakali v morski vodi, preden so jih nato potopili v raztopino sladkorja. 
Mandarine na Kitajskem gojijo že 3000 let, v Evropo pa so prišle precej pozno, šele v 19. stoletju. Zdaj so razširjene po vsem svetu, nasade najdemo tudi ob naši obali. Prve na trgovske police pridejo satsume, ki jih na veliko gojijo tudi v dolini reke Neretve. Sicer obstaja veliko hibridnih sort, ki so brez pečk in zato prijetnejše za uživanje, kot »prave« mandarine, ki jih imajo zares veliko. Prav v božičnem času nas vsako leto razveseljio aromatične klementine, ki so križanci med mandarino in pomarančo. 
Pomelo je največji sadež med citrusi. Ima nekoliko hruškasto obliko, debelo zeleno-rumeno lupino in po okusu spominja na grenivko. Leta 2021 je na Japonskem zrastel najtežji pomelo, ki je tehtal 5,4 kg in se je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver Stockfood

Recepti, objavljeni v članku:
-Maslen limonin namaz
-Limonina krema s pomarančami v karamelu
-Limetina pita s kokosovo-medenim polnilom
-Citrusna solata z vaniljo in medom
-Limonin kolač s sladkorno glazuro
-Limonina nebesa

Deli na
03 / 2023
Villa Majda, Osp - chef Bojan Gržentić
OAZA MIRU IN KULINARIČNIH UŽITKOV POD KRAŠKIM ROBOM V vasi Osp, ki leži pod mogočnim Kraškim robom, kjer se stikata Istra in Kras, ter v objemu zelenih oljčnih nasadov in vinogradov, svojo novo zgodbo piše prenovljena vila iz 19. stoletja. Butični hotel Villa Majda, nad katerim boste navdušeni...
03 / 2023
Nova Rajngla, Ribniki Preserje
SLADKOVODNE RIBE V »RAJNGLAH« IN NA KROŽNIKIH Če boste s štajerske avtoceste zavili pri odcepu za Logarsko dolino, vas bodo po le petih kilometrih vožnje in v neposredni bližini Braslovč presenetili ribniki Preserje. Ob njih je iz nekdanjega ribiškega doma zrastla restavracija, ki se je z novim...
03 / 2023
Ribogojstvo v Sloveniji
SLADKOVODNO RIBOGOJSTVO V SLOVENIJI Sladkovodno ribogojstvo oziroma akvakultura ima v Sloveniji dolgoletno tradicijo, ribogojnice različnih vrst pa so razpršene po celotni državi. Vzrejamo predvsem hladnovodne, to je postrvje vrste rib, od teh največ šarenko, manj pa potočno postrv in potočno...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.