Objavili smo
11 / 2021
DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE
Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi nekaj idej, kako jih uporabiti v jedeh.
VITAMINSKE BOMBICE S KARAKTERJEM
Čeprav mandarine poleg pomela in citrone veljajo za eno od izvornih vrst citrusov, vsi ostali naj bi bili namreč križanci, so posebne in samosvoje. So edine, ki jih je potrebno obrati takoj, ko dozorijo, saj lahko hitro dobijo nezaželjen okus. So tudi edine med citrusi s tako tanko in mehko lupino ter belo podlupino, da ju je enostavno odstraniti. Poleg tega imajo edinstveno in nezamenljivo dišečo aromo. Družina mandarin je pisana in raznolika, vanjo na primer sodijo tangerine, klementine, satsuma in druge podskupine. So zdravo zimsko sadje, ki poleg vlaknin in vode vsebuje veliko vitamina A, C in B, kalcija in kalija ter folne kisline. Pridelava in poraba mandarin v Evropi vztrajno raste. Raziskave kažejo, da je v zadnjih dveh letih k temu pripomogla tudi pandemija koronavirusa, saj kupci še pogosteje kot sicer posegajo po citrusih, ki ugodno vplivajo na odpornost in zdravje...
Foto: Guliver/Stockfood
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021. Nakup izvoda / Letna naročnina
Recepti:
-Solata z mandarinami, svinjino in pinjolami
-Piščanec s čilijem, mandarinami in karamelno omako
-Mandarinin džem
-Kolački z mandarinami