Objavili smo

Čas je za mandarine

11 / 2021

DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE
Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi nekaj idej, kako jih uporabiti v jedeh.

VITAMINSKE BOMBICE S KARAKTERJEM
Čeprav mandarine poleg pomela in citrone veljajo za eno od izvornih vrst citrusov, vsi ostali naj bi bili namreč križanci, so posebne in samosvoje. So edine, ki jih je potrebno obrati takoj, ko dozorijo, saj lahko hitro dobijo nezaželjen okus. So tudi edine med citrusi s tako tanko in mehko lupino ter belo podlupino, da ju je enostavno odstraniti. Poleg tega imajo edinstveno in nezamenljivo dišečo aromo. Družina mandarin je pisana in raznolika, vanjo na primer sodijo tangerine, klementine, satsuma in druge podskupine. So zdravo zimsko sadje, ki poleg vlaknin in vode vsebuje veliko vitamina A, C in B, kalcija in kalija ter folne kisline. Pridelava in poraba mandarin v Evropi vztrajno raste. Raziskave kažejo, da je v zadnjih dveh letih k temu pripomogla tudi pandemija koronavirusa, saj kupci še pogosteje kot sicer posegajo po citrusih, ki ugodno vplivajo na odpornost in zdravje...

Foto: Guliver/Stockfood

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Recepti:
-Solata z mandarinami, svinjino in pinjolami
-Piščanec s čilijem, mandarinami in karamelno omako
-Mandarinin džem
-Kolački z mandarinami

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.