Objavili smo
01 / 2021
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon!
LIMONA vs. LIMETA
Razen tega, da je prva rumena in druga zelena, je razlika v njunem prehranskem profilu zelo majhna. Obe vsebujeta veliko vitaminov in mineralov, še posebej vitamina C. Limona ga premore celo za malenkost več, a ima obenem višjo vsebnost sladkorja, zato v okusu deluje manj kislo od limete. In še to – v hladilniku bo cela limona zdržala mesec ali celo dva, limeta pa največ teden dni.
LIMONINA LUPINICA
Debelina in gladkost limonine lupine je odvisna od sorte. Le redkokdo pa ve, da vsebuje več vitaminov in mineralov kot limonin sok. Tako je v njej od 5 do 10-krat več vitamina C kot v soku. A v jedeh vedno uporabljajmo samo lupino ekološko pridelanih limon. Konvencionalno pridelane so namreč velikokrat precej obremenjene s pesticidi in insekticidi ter voskastimi premazi za daljšo obstojnost, ki jih je težko sprati.
Recepti so objavljeni v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst in foto: Guliver / Stockfood
Recepti:
-Limonini ocvrtki s citrusnim medenim sirupom
-Hitra limonina smetanova krema
-Masleni citrusni piškotki
-Jogurtovi mafini z limono, chia semeni In sladkorno glazuro
-Domači limončelo
-Limonina krema
-Osvežilna limonina biskvitna torta