Objavili smo

Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko

01 / 2021

VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIV
Popraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito spregovoril tudi o izgorelosti ter ponovno najdeni strasti do kuhanja.

Hrana, ki ne obteži želodca
Chef Marko Brinar je sicer rojen Trboveljčan, a že vse od srednje šole ga poklicna kuharska pot vodi po drugih krajih. Zadnje leto dni v Ljubljani kuha za zaposlene v programerskem podjetju, znanem po razvoju zabavnih mobilnih aplikacij. Njegovi novi lastniki, ki so iz tujine, so želeli ohraniti tradicijo prvotnih lastnikov, da zaposlenim nudijo možnost veganske in vegetarijanske prehrane. Tako so jim dnevno na voljo zdravi in za telo ne pretežki obroki. »Začne se z jutranjimi zajtrki in prigrizki, ko ne smejo manjkati sveže sadje, zelenjava, smutiji, žitarice, in nadaljuje s kosili. Ti so prav tako vegetarijanski ali veganski, velikokrat tudi brezglutenski,« pripoveduje Marko Brinar, 45-letni vodja kuhinje, ki skrbi tudi za načrtovanje jedilnikov in nabavo. »Vsak dan pripravimo od 50 do 150 obrokov. Ker smo mednarodno podjetje in je med zaposlenimi precej tujcev in mladih, se trudim, da so jedi stilsko pisane, to jim je všeč. Od slovenskih, ki jih kuham najraje, do tujih, kot so različni kariji, ramen in podobno. Prav vse je mogoče zelo okusno pripraviti tudi brez mesa,« poudari. Prisega na sezonsko in lokalno pridelano sadje ter zelenjavo. In čeprav sam ni zaprisežen vegetarijanec, prizna, da je takšen način kuhanja in prehranjevanja njemu rešil ne le zdravje, ampak tudi voljo do kuharskega dela in ustvarjanja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Bistra bučna juha s čičerikinimi cmočki
-Pečena pesa z vloženo šalotko in brezglutenskimi krekerji
-Bučni »njoki« s kremo iz gomoljne zelene in bučnega olja
-Pečeno rdeče zelje s pomarančno omako in ajdova kaša s karamelizirano kutino
-Kakijev crème brûlée, vaniljev žličnik na mandljevem drobljencu in gel granatnega jabolka

Deli na
04 / 2021
Gastrofuzija, Ljubljana - chef Boštjan Palčič
ŠAMPINJONI LJUBIJO ŠETRAJ, MAJARON IN TIMIJAN Nekateri ga boste prepoznali kot kuharja iz tv oddaje Dobro jutro, drugi kot idejnega vodjo in promotorja kulinaričnega festivala Zagorje ob žlici, morda pa ste se kdaj okrepčali na njegovi stojnici na pohodu od Litije do Čateža… Eno je zagotovo...
04 / 2021
Bužinel - restavracija, vina & sobe, Plešivo
NA KROŽNIKU NAJBOLJŠE IZ MORJA, V KOZARCU BRIŠKA SAPCA! Ste za surove ostrige, škampov karpačo, pečeno morsko ribo, vse skupaj začinjeno s prijaznostjo gostiteljev, čudovitim razgledom in odličnimi briškimi vini? Morska ponudba v Goriških Brdih je pred desetletji sprva naletela na začudenje,...
04 / 2021
Slovenski šampinjoni Smuk
KAKOVOST, SVEŽINA IN DOBER OKUS Slovenci smo strastni nabiralci divjih gob in morda se prav zato do gojenih včasih obnašamo nekoliko vzvišeno. Zato smo se odločili, da si pridelavo slovenskih šampinjonov ogledamo pobliže in obiščemo družino Smuk, ki je pri nas največji pridelovalec te,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.