Objavili smo

Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko

01 / 2021

VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIV
Popraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito spregovoril tudi o izgorelosti ter ponovno najdeni strasti do kuhanja.

Hrana, ki ne obteži želodca
Chef Marko Brinar je sicer rojen Trboveljčan, a že vse od srednje šole ga poklicna kuharska pot vodi po drugih krajih. Zadnje leto dni v Ljubljani kuha za zaposlene v programerskem podjetju, znanem po razvoju zabavnih mobilnih aplikacij. Njegovi novi lastniki, ki so iz tujine, so želeli ohraniti tradicijo prvotnih lastnikov, da zaposlenim nudijo možnost veganske in vegetarijanske prehrane. Tako so jim dnevno na voljo zdravi in za telo ne pretežki obroki. »Začne se z jutranjimi zajtrki in prigrizki, ko ne smejo manjkati sveže sadje, zelenjava, smutiji, žitarice, in nadaljuje s kosili. Ti so prav tako vegetarijanski ali veganski, velikokrat tudi brezglutenski,« pripoveduje Marko Brinar, 45-letni vodja kuhinje, ki skrbi tudi za načrtovanje jedilnikov in nabavo. »Vsak dan pripravimo od 50 do 150 obrokov. Ker smo mednarodno podjetje in je med zaposlenimi precej tujcev in mladih, se trudim, da so jedi stilsko pisane, to jim je všeč. Od slovenskih, ki jih kuham najraje, do tujih, kot so različni kariji, ramen in podobno. Prav vse je mogoče zelo okusno pripraviti tudi brez mesa,« poudari. Prisega na sezonsko in lokalno pridelano sadje ter zelenjavo. In čeprav sam ni zaprisežen vegetarijanec, prizna, da je takšen način kuhanja in prehranjevanja njemu rešil ne le zdravje, ampak tudi voljo do kuharskega dela in ustvarjanja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Bistra bučna juha s čičerikinimi cmočki
-Pečena pesa z vloženo šalotko in brezglutenskimi krekerji
-Bučni »njoki« s kremo iz gomoljne zelene in bučnega olja
-Pečeno rdeče zelje s pomarančno omako in ajdova kaša s karamelizirano kutino
-Kakijev crème brûlée, vaniljev žličnik na mandljevem drobljencu in gel granatnega jabolka

Deli na
07 / 2021
Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič
TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE!  V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo....
07 / 2021
Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora
ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA! Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo...
07 / 2021
Čas je za kokos
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.