Objavili smo

Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške

11 / 2021

ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA!
Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka destinacija in se kot takšna tudi promovirala. Obiskali smo ga v osrčju slovenske Istre, v Truškah
 pri Marezigah nad Koprom, kjer stoji sodobna ekološka vinogradniška kmetija Rodica. Z nje se odpira čudovit razgled na Tržaški zaliv in neokrnjeno naravo reke Dragonje. 

Intervju

Osmega oktobra ste z novinarsko trgatvijo zaključili letošnjo bero grozdja, s katere je tudi večina fotografij. Kako ste zadovoljni z letino?
Marinko: Letos smo s trgatvijo začeli nekoliko kasneje. Običajno sivi pinot trgamo konec avgusta, tokrat smo ga v prvem tednu septembra. Vremenske razmere so bile večino časa trgatve odlične, kvaliteta grozdja je bila zelo dobra. Tako da smo kar zadovoljni, če odmislim divje prašiče in ptiče, ki so se zelo razmnožili in so pridelek zmanjšali za skoraj 25%. Lepo zrelo grozdje jim je šlo v slast in obraniti se jih nismo mogli niti z električnimi pastirji in mrežami.
Zadnja trgatev je bila zelo družabna in prijetna, čeprav v precej vetrovnem vremenu. Opravili smo jo s člani Društva turističnih novinarjev Slovenije, ki ga vodi predsednik Drago Bulc. Na 1 hektarju vinograda, ki se nahaja tik ob kleti, smo potrgali pozno trgatev refoška. Tudi s trte prijateljstva, ki smo jo z društvom zasadili leta 2015. Iz čudovitega prezrelega grozdja bomo pridelali refošk rezervo. Zdaj je že minil mesec dni maceracije grozdja, v nadaljevanju bo vino vsaj dve leti zorelo v lesenih sodčkih.

Ste eden prvih vinogradnikov v Slovenski Istri, ki se je v celoti preusmeril v ekološko vinogradništvo in vinarstvo. Kako je prišlo do te odločitve?
Naša vinska klet je začela nastajati leta 1998, ko smo na domači kmetiji zasadili prvi hektar vinogradov ter začeli pridelovati odprta vina, v glavnem refošk. Kmalu smo začeli dosajevati trte in še druge sorte, tako da imamo danes 15 hektarjev vinogradov. 
Od začetka nisem imel prav nobenega vinarskega znanja, saj izhajam iz kmečke družine, šolal pa sem se za mehanika. Očetu in mami sem pomagal vzdrževati tistih 2000 trt, a s trgatvijo in vinom se je takrat ukvarjal oče. Konec 90. let, ko je vladala kar nekakšne evforija okoli istrskih vin in refoška, me je začelo vinarstvo bolj zanimati. Znanje sem pridobival počasi, spontano, preko prijateljev vinarjev v okolici in počasi se je moja strast povečevala. Zelo hitro sem se odločil, da bom delal vina po naravni poti, kot je zastavil tudi oče. Tako so bila vina lahko eno leto odlična, drugo pa malo manj. 
Hitro sem se naučil, da je zdravo grozdje in majhna obremenjenost trte osnova za kvalitetno vino tudi po ekoloških načelih oziroma naravni poti. Kmetija je v ekološki kontroli od leta 2006, sledilo je predpisano triletno preusmeritveno obdobje in leta 2009 smo dobili ekološki certifikat za pridelavo grozdja. Leta 2012, ko je bila spremenjena državna uredba, pa smo lahko tudi vina deklarirali kot ekološka...

Tekst: Urša Cvilak   Foto: Peter Irman

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.