Objavili smo

Fink & Situla, Novo mesto - chef Damjan Fink

06 / 2021

URBANO, BREZGLUTENSKO IN Z JAPONSKIM PRIDIHOM
Ja, prav ste prebrali – natančno takšna je restavracija Fink & Situla, ki se je pred letom dni odprla v peš coni na Glavnem trgu v Novem mestu. Njeno srčno zgodbo pišeta zakonca in izkušena gostinca Damjan in Tanja Fink, on priznan chef in ona sommelierka. Za razliko od Hiše Fink se tukaj pripravlja izključno brezglutenska hrana, ki jo v ponudbi bogati japonski pridih izpod rok pravega suši mojstra. Kot pravita, je najlepše to, da se v njuni novi restavraciji dobro in varno počutijo vsi – tako tisti, ki morajo jesti brezglutensko, kot tisti, ki lahko jedo vse.

OBUJENA NOVOMEŠKA NOSTALGIJA IN VRT POD RAZKOŠNO LIPO
Ko sta pred leti Damjan in Tanja, takrat še fant in dekle, sodelovala pri projektu Kulinarični zakladi Slovenije, ki je ob nekem dogodku gostoval v kuhinji restavracije in hostla Situla Društva novomeških študentov, se jima niti sanjalo ni, da bo nekoč prav ta postala njun drugi novomeški izziv. V prvega sta namreč »zagrizla« pred tremi leti, ko sta v Irči vasi, le streljaj od Novega mesta, odprla svojo restavracijo Hiša Fink. Natanko pred letom dni, ravno ko sta se poslovila od ljubljanske Gostilne na gradu, pa se ji je pridružila restavracija Situla, ki prav tako zdaj v svojem imenu nosi priimek Fink. Tanja v smehu pove: »Ta meščanska hiša ni lepo zapisana le v najinem spominu. Pred več desetletji je bila v njej tudi legendarna Ribja restavracija in starejši Novomeščani se zdaj ob obisku z nostalgijo spominjajo časov, ko so jo obiskovali, na prve zmenke in plese. Prav lepo jih je poslušati in z Damjanom jim skušava pričarati kanček tistega toplega in prijaznega občutka.« 

SODOBNO IN TRADICIONALNO, A TUDI 120% BREZGLUTENSKO!
Chef Damjan Fink od nekdaj navdih išče v svojih dolenjskih koreninah in kulinaričnem izročilu, ki ga prepleta s svojimi interpretacijami in idejami. Tako v Hiši Fink, ki se ponaša z nagrado Michelinov krožnik in 3 kapami po vodniku Gault&Millau Slovenija, kot v Situli iz lokalno pridelanih živil nastajajo vrhunske jedi. Te so na lokaciji v središču mestnega jedra Novega mesta za kanček bolj sproščene in prilagojene urbanemu utripu. Predvsem pa so v Situli prav vse, od prve do zadnje, pripravljene iz sestavin, ki ne vsebujejo glutena. O odločitvi, zakaj brezglutenska restavracija, Tanja pripoveduje: »Pogovarjala sva se z nama bližnjimi prijatelji in sorodniki, ki imajo celiakijo in se morajo doživljenjsko ter strogo držati brezglutenske diete. Takrat sva spoznala, kako težko si privoščijo kulinarična razvajanja, ki so za nas ostale nekaj samoumevnega. In želela sva poskrbeti tudi zanje, jih razveseliti.« Pri nas sicer že dlje obstaja nekaj manjših brezglutenskih lokalov, ki so bolj v stilu bistroja in take-away, medtem ko je Situla prva brezglutenska restavracija na tako visoki ravni. »Najlepše je to, da se v Situli dobro in varno počutijo vsi – tako tisti, ki morajo jesti izključno brezglutensko, kot tisti, ki lahko jedo vse in niti ne zaznajo, da gre za brezglutenske jedi,« sta zadovoljna Tanja in Damjan...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 6/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
-Sushi
-Izolska sipa, koromač, limeta in jagode
-Telečji jezik, stročji fižol in dimljena skuta
-Losos, cvetačna krema s karijem in bučkini špageti z limeto
-Crème brûlée z jagodičjem

Deli na
08 / 2022
Nemška tradicija – pivo, kruh in klobase
Ko je govora o Nemčiji, kaj hitro pomislimo tudi na pivo. Pivska kultura je nepogrešljiva sestavina nemške družbe. Podobno je s kruhom in pekovskimi izdelki, saj se Nemčija ponaša tudi z edinstveno pekovsko kulturo. Če Nemca v tujini vprašate, kaj iz svoje domovine najbolj pogreša, bo med naštetimi...
07 / 2022
Vinska klet in restavracija Dveri-Pax, Jarenina - chef Gregor Šagi
V DVERI-PAXU ZDAJ POLEG ODLIČNIH VIN TUDI IZVRSTNA KULINARIKA! Na posestvu vinske kleti Dveri-Pax v Poličkem vrhu v Jarenini lahko obiskovalci uživajo ne le v pokušini vrhunskih vin, ampak tudi degustacijskih menijih izkušenega chefa Gregorja Šagija. V obokani kleti obnovljenega Jareninskega...
07 / 2022
Zebra Patisseries, Ljubljana - chef Tomi Češek
ZA PRIHODNOST SLAŠČIČARSTVA PRI NAS SE SPLOH NE BOJIM! Majhna slaščičarna v ljubljanskih Kosezah deluje kot zlatarna. V vitrinah z barvami in oblikami vabijo dragulji – sladke miniature, ki jih kupci izbirajo s svetlečimi očmi in odnašajo domov v lični embalaži. Tortice, sladice v kozarčkih,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.