Objavili smo

Gostilna in pivnica Stari pisker, Celje

07 / 2020

ZA STRASTNE MESOJEDCE IN LJUBITELJE ŽARA

Gostilna in pivnica Stari pisker v starem mestnem jedru Celja je raj za ljubitelje mesnih jedi z žara. Od navdihujočih rebrc, burgerjev in steakov do svežih jastogov in ostrig – za vsak okus nekaj! Brata Aljaž in Iztok Žilnik sta v gostinstvo stopila pred osmimi leti, zdaj imata tudi lastno zorilnico in spletno prodajo mesa. V glasovanju za najboljše slovenske restavracije »The Slovenia Restaurant Awards 2020« je Stari pisker osvojil nagrado Vox populi (glas ljudstva).

Od legendarnih rebrc do živih jastogov - Na Savinovi ulici v starem jedru Celja, tik ob mestni tržnici, od nekdaj stoji Gostilna in pivnica Stari pisker. Po spletu naključij je pred osmimi leti njen najemnik postal Aljaž Žilnik, ki se je z bratom Iztokom in ob vzpodbudi očeta Staneta prvič podal v gostinske vode. Vsi trije podkovani z ekonomskimi in marketinškimi znanji – brata Aljaž in Iztok sta diplomirana ekonomista – so se odločili, da Staremu piskru zopet vdahnejo življenje. Kot velikim ljubiteljem žara, odločitve o tem, kakšna naj bo ponudba, ni bilo težko sprejeti. Ponuditi gostom najboljše izbrano meso, pripravljeno na pravem žaru, od zorjenih in ravno prav pečenih steakov do okusnih burgerjev in drugih mesnih specialitet. Iztok, ki je danes poleg Uroša Kajtnarja in Kristjana Povirka vodja izmene v kuhinji Starega piskra, je še pred odprtjem gostilne in po diplomi izkusil delo v gostinstvu. Ko po diplomi ni dobil službe, je nekaj časa delal kot natakar na križarki. Ko je ugotovil, da ga veseli tudi kuhinja, se je za dve leti odpravil na izobraževanje na znano kuharsko šolo Le Cordon Bleu v London. Med študijem je nabiral izkušnje v eni od restavracij na turistično obleganem Piccadilly Circusu...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Lososov in tunin tartare: kumara, majoneza vasabi, kaviar, čips rdeče pese
- Mozgov tatar’c: goveji tartare, dimljen kostni mozeg, peteršiljeva solata, toast iz kislega kruha
- Steak Robespierre: pljučna, rožmarinovo olje, ocvrt krompirček, rukola
- Jagnje z jajčevcem in jogurtom: jagnječja zarebrnica, chimichurry omaka, pečen jajčevec in limona, ocvrt peteršilj
- Ananasov tarte tatin: slana karamela, ananasov in kokosov čips, vaniljev sladoled, mikro koriander

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.