Objavili smo

Gostilna Mahorčič, Rodik - chefinja Ksenija Krajšek Mahorčič

07 / 2020

KJER BRKINI POLJUBIJO KRAS IN PRETEKLOST NAVDIHUJE SEDANJOST

Družinska Gostilna Mahorčič v Rodiku ima dolgo tradicijo. Pred približno desetimi leti sta jo v samostojno vodenje prevzela simpatična zakonca, Martin Mahorčič in Ksenija Krajšek Mahorčič, on sommelier 3. stopnje in ona chefinja. Gostilna je postala prepoznavna po sodobni kuhinji, ki združuje okuse Krasa in Brkinov. Da navdušuje tudi kulinarične poznavalce, sta nedavno potrdila priznana kulinarična vodnika, ki sta ji za leto 2020 podelila: Gault&Millau – priznanje Najboljša slaščičarka, Michelin – priznanje Bib Gourmand (dobro razmerje med kvaliteto in ceno) in Priznanje za trajnost. Gostilna Mahorčič je tudi članica JRE, mednarodnega združenja gostincev in chefov.

Intervju:
Najprej seveda čestitke, saj je v vajino hišo odšlo kar nekaj zelo lepih priznanj. Konec lanskega leta Kseniji priznanje za Najboljšo slaščičarko po izboru vodnika Gault&Millau Slovenija, pred kratkim pa še dve Michelinovi priznanji!
Ksenija: Sigurno je to lepa potrditev za delo. Tisti dan, ko smo prejeli Michelinovi priznanji, so naju sosedi zares lepo presenetili. Na naša vrata so v znamenje čestitke obesili pentljo z Michelinovim logotipom. Tudi odziv naših gostov je bil izjemen, klicali so in čestitali. Lepo je bilo, ker smo začutili, kako ponosni so, da so naši gostje. Zanimivo je, da gostilna Mahorčič obstaja že toliko časa, kot se podeljujejo Michelinove zvezdice. Že Martinova nona mi je pripovedovala, da so se včasih v gostilni ustavljali furmani in trgovci. Kdo bi si mislil, da se bodo sto let za tem tukaj ustavljali Michelinovi inšpektorji. (smeh)
Martin: Po tihem si vedno želiš, da bi uspel, a da bomo prišli do Michelinovega priznanja si nisem mislil. Občutki so res lepi. Veliko let sva vlagala v delo, s takšnimi priznanji, in seveda zadovoljnimi gosti, je najin trud poplačan. Moja pranona je tukaj začela s trgovino in gostilno, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja so jo prevzeli moji nonoti. Gostinsko tradicijo je nato nadaljevala mama, tudi izvrstna kuharica, in leta 2005 gostilno predala meni. Nekaj časa smo delali čisto klasične domače jedi, vse dokler ni prišla Ksenija in začela stvari spreminjati. Imela sva proste roke in čutila sva, da se mora gostilna razvijati, iti naprej...

Celoten intervju z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti:
- Saredele na šavor, sladoled rdeče čebule, majoneza iz jabolk in koromača
- Piščančji pate s konjakom, lešniki, češnjami in čokolado
- Vrtnica s tekočo sredico »melanzane alla parmigiana«, omaka iz pinjenca in peteršiljevo olje
- Jamarjev flan, šalotkina omaka in hrustljavi rumenjak v tartufovem gnezdu
- File srne, pire s pistacijo, višnje in čips vijola krompirja
- Buhtelj z marmelado iz melancane in limone, kraški zeliščni čaj v sladoledu
- Mandljev tart, temna čokolada z madeiro in črnim ribezom
- Poletni »cmok« s tekočo sredico rdeče breskve in mandlji

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.