Objavili smo

Izvorno slovensko - Blejski lokalni izbor, Bled Local Selection

01 / 2021

DEDIŠČINA NAVDIH ZA NOVE »STARE« ZGODBE
Bled, njegovi prebivalci in dediščina, ki jo nosijo s seboj, je precej več kot le navdušujoča podoba jezera z otokom. So zgodbe, starejše od tisočletnega gradu, so znanja, ki se prenašajo iz roda v rod, so stari sadovnjaki, je rajska ptica, ki skoraj dva tisoč let pripoveduje zgodbo o duhovnosti tega kraja in simbolizira vir življenja in bogastva, so zelišča, ki jih naberemo po obronkih Bleda, je ljudsko izročilo o Mariji Tereziji, ki je dala posaditi tepke, hruškam nadela ime in s tem preprečila lakoto. Je pletna (po starejšem izrazu plitvica), ki je po Blejskem jezeru vozila prve turiste – romarje ter vozi še danes. In še bi lahko naštevali. Vse to je Bled, ujet v kolektivno blagovno znamko Blejski lokalni izbor – Bled Local Selection in vse to so blejske zgodbe, ki jih z veseljem in ponosom ponudijo domačinom in gostom. 
Razvoj znamke Blejski lokalni izbor se je začel v letu 2017, ko je predsednik Kmetijsko gozdarske zadruge Gozd Bled direktorju Turizma Bled predstavil idejo, da bi trgu ponudili proizvod iz lokalnega kravjega mleka, Blejski sir. Ideja o prepoznavanju, trženju in mreženju lokalnih proizvodov je bila v bistvu že zapisana v smernicah strategije trajnostnega razvoja blejskega turizma, ki je nastajala v istem obdobju. Blejski sir je bil tako povod za zagon destinacijske podznamke »Bled - podoba raja«, pod katero so želeli predstavljati izbrano in certificirano lokalno ponudbo.
Destinacija Bled se je vrsto let ukvarjala s klasičnim pospeševanjem razvoja turizma. Z vstopom v Zeleno shemo slovenskega turizma pa se je fokus dela Turizma Bled usmeril v upravljanje trajnostne destinacije. V povezavi z lokalnimi prebivalci, kulturno dediščino, načinom življenja in vključevanjem kulturne dediščine v nove produkte, so nastale nove stare zgodbe Bleda...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 1/2021. Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr. Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: Noah Charney

Deli na
07 / 2021
Gostilna Jež, Jagnjenica pri Radečah - chef Rok Martinčič
TAKO DOMAČE, A VENDAR ZAPELJIVO DRUGAČE!  V Posavju, le nekaj kilometrov pred Radečami, se razteza vas z nenavadnim imenom Jagnjenica. Stari zapisi ga omenjajo že leta 1351, od kod izvira, pa ni čisto jasno. In prav tukaj stoji domača Gostilna Jež, ki se ponaša z več kot 100-letno tradicijo....
07 / 2021
Hotel in restavracija Lipa, Kranjska Gora
ZA LJUBITELJE NARAVE IN MIRU, A TUDI KULINARIČNEGA RAZVAJANJA! Butični družinski hotel Lipa v Kranjski Gori, ki ga vodita dve generaciji družine Perkolič, je po prenovi leta 2015 zasijal v novi podobi. Od nekdaj je Lipa znana tudi kot restavracija, ki s kulinaričnim in vinskim izborom ter postrežbo...
07 / 2021
Čas je za kokos
KOKOS, TROPSKI RAJ V DOMAČI KUHINJI Ste se že kdaj ujeli, da sanjarite o počitnicah, nekje daleč v tropih, kjer se na plaži v vetrcu nežno zibajo kokosove palme? Na njih pa kokosovi orehi, ki se predvsem v tajski, vietnamski in indijski kuhinji uporabljajo že stoletja. Kokosovo mleko je v azijski...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.