Objavili smo

Izvorno slovensko - Dobrote Dolenjske

11 / 2020

IDENTITETA, PRISTNOST IN SLEDLJIVOST IZDELKOV - ODLIČNOST Z DOLENJSKE!
Pod kolektivno blagovno znamko (krajše KBZ) Dobrote Dolenjske, katere lastnik in upravljavec je Zavod Dobrote Dolenjske, je danes povezanih 73 certificiranih ponudnikov, in sicer kmetov, vinarjev, čebelarjev, lokalnih pridelovalcev in predelovalcev, ponudnikov gostinskih prehrambnih in nastanitvenih storitev ter vodenih doživetij z območja celotne Dolenjske. Certifikat KBZ Dobrote Dolenjske nosi več kot 455 različnih izdelkov, storitev in doživetij. Po besedah prof. dr. Janeza Bogataja gre za eno najbolj sistemsko urejenih in razvejanih blagovnih znamk v Sloveniji.

KBZ Dobrote Dolenjske je nastala leta 2014 iz potrebe po zagotavljanju prepoznavne in visokokakovostne ponudbe z Dolenjske. Kljub izrazito podeželskemu območju, kmetje večinoma niso bili registrirani za dopolnilne dejavnosti predelave živil, za katera pa je bilo na trgu veliko povpraševanje. Lastniki KBZ so želeli izkoristiti velik potencial Dolenjske, ki izhaja iz narave, vegetacijskih danosti, tradicije kmetovanja in predelave živil in gradiv ter človeka, Dolenjca, ki je navajen trdega dela in dobre hrane ob rujni kapljici. Tako so iz kakovostnih, vendar redko uporabljenih živil in gradiv ter lokalnih zgodb, s pomočjo vrhunskih strokovnjakov razvili nove produkte z visoko lokalno dodano vrednostjo, kvaliteto in močno sporočilno zgodbo. Z razvojem celostne vizualne podobe certificirane ponudbe, z novimi inovativnimi prodajnimi mesti (prodajne kredence, stojala za žganje, marmelade in čaji v nastanitvenih obratih, spletna trgovina, mobilna prodajalna) in ustrezno promocijo so dosegli turistično prepoznavnost dolenjske regije...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 11/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: dr Tanja Lešnik Štuhec (ProVITAL d.o.o.)  Foto: arhiv Dobrote Dolenjske

Deli na
01 / 2021
Darko Klemen, MasterChef Slovenije 2016 – gostilna Mama Marička
ZMAGOVALEC DRUGEGA MASTERCHEFA ODPIRA SVOJO GOSTILNO!Darko Klemen, ki je leta 2016 na tv kuharskem tekmovanju osvojil naziv MasterChef Slovenije, je zgovoren, zabaven, tudi trmast, poln idej in predan kuhanju. Sicer pa pristen Štajerc in družinski človek, ki že petnajst let živi in dela na obali....
01 / 2021
Chef Marko Brinar - kuhamo vegansko
VEGANSKA KUHINJA V NAVDIH IN IZZIVPopraznični čas je kot nalašč za različne očiščevalne diete in pripravo lažjih, tudi veganskih jedi. Da so te lahko zelo okusne in na oko privlačne, nas je prepričal chef Marko Brinar. Ob tem nam je veliko zanimivega povedal o svoji poklicni poti. In odkrito...
01 / 2021
Čas je za so(n)čne limone
Redki sadeži so tako vsestranski, kot so to limone. Kisle, sočne, dišeče, bogate z vitamini in minerali se odlično podajo tako slanim in sladkim jedem kot pijačam. Tokrat ste vabljeni na potovanje v svet okusnih sladic iz limon! LIMONA vs. LIMETA Razen tega, da je prva rumena in druga zelena,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.