Objavili smo

Klub gurmanov Skaručna - chef Marko Žagar

03 / 2022

KO JE KUHANJE TUDI ZA GOSTE ZABAVA IN DOŽIVETJE
Obisk Kluba gurmanov Skaručna je vedno nekaj posebnega, je doživetje. Ne le zato, ker je svojstven njegov ustanovitelj, lastnik in prvi kuhar Marko Žagar, ampak tudi zaradi edinstvenega ambienta in sproščenega vzdušja. Tukaj se odvijajo pogostitve za zaključene družbe, zabave in praznovanja, kuharski team buildingi. 

Že prvi vtis ob vstopu v hišo Kluba gurmanov Skaručna da vedeti, da je tukaj glavni nekdo, ki mu kuhanje ni le poklic, ampak način življenja. Velika soba je vse v enem – kuhinja, gostilna, zajtrkovalnica, kuharska delavnica in tudi prostor za kreiranje novih idej, ne le kulinaričnih. Nad štedilnikom je obešena zbirka zajemalk različnih starosti in namembnosti, na steni valjarji, malo naprej so razstavljene stare kozice, mlinčki za kavo, posodice in porcelan. Na drugi strani pa nove lesene kuhinjske deske in noži slovenskih mojstrov obrti. Izpod stropa visijo sušene mesnine, dolge česnove kite, lovorjeve veje in še kaj. To je atelje v pravem pomenu besede, le da v njem ne ustvarja slikar ali kipar, ampak kulinarik Marko Žagar. »Ja, raje kot kuhar rečem, da sem kulinarik,« poudari Marko, medtem ko na štedilnik na drva postavi lonec s svinjsko mastjo in narezano čebulo ter pribije: »To bo gurmanska prežganka, s čebulo, vinom in peteršiljevo vejico! Čebula mora biti narezana na krogce, ne nasekljana, in ostati mora čim bolj cela, zato je med praženjem kaj dosti ne mešam. Takšno me je naučila kuhati mama.« 

Marko si je želel postati slaščičar, a se nato odločil za srednjo gostinsko šolo v Ljubljani, kasneje pa je končal še Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem na Bledu. Ker ga je od nekdaj zanimala slovenska kulinarična dediščina, je kaj kmalu ustanovil društvo za njeno ohranjanje, temu pa je sledila ustanovitev Kluba gurmanov Skaručna. Z njim se mu je uresničila želja, da v svojem stilu in tempu pripravlja kulinarična razvajanja in tudi izobraževanja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Bakalar (ribji namaz)
-Sardele na šavor
-Gurmanska prežganka
-Kmečka pojedina!
-Njoki z medvedovim golažem

Dodatne informacije:
KLUB GURMANOV SKARUČNA, Skaručna 20 b, 1217 Vodice
https://klubgurmanov.si / info@klubgurmanov.si / 051 666 566

 

Deli na
11 / 2022
Gostilna Zlato runo, Dobrova
GRUZIJA NI SAMO VINO IZ AMFORE, AMPAK TUDI ODLIČNA HRANA! Na obrobju Ljubljane je gostilna Zlato runo, na vrtu katere stojita največja glinena amfora in vrč pri nas. Oba prepoznavna simbola Gruzije, katere bogato kulinarično in vinsko tradicijo Slovencem že desetletja z ljubeznijo predstavlja simpatična...
11 / 2022
Irena Orešnik: Kmečko sirarstvo je v vzponu
Sirarka Irena Orešnik je energična sogovornica, ki je do slovenskega kmečkega sirarstva in državnih vatlov, ki krojijo njegovo usodo, kritična, a obenem tudi optimistična. Več mandatov je bila predsednica in gonilna sila Združenja kmečkih sirarjev Slovenije, zdaj je podpredsednica Evropske mreže...
11 / 2022
Izvorno slovensko - Iz Doline Soče
SOČA, ZELENA NIT KOLEKTIVNE ZNAMKE Dolina Soče, ena izmed vodilnih turističnih destinacij Slovenije, privablja obiskovalce od vsepovsod. Edinstvena barva reke Soče, vršaci Julijskih Alp, dediščina prve svetovne vojne ter čarobna mešanica Mediterana in Alp v kulturi in gastronomiji ponujajo izjemne...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.