Objavili smo

Klub gurmanov Skaručna - chef Marko Žagar

03 / 2022

KO JE KUHANJE TUDI ZA GOSTE ZABAVA IN DOŽIVETJE
Obisk Kluba gurmanov Skaručna je vedno nekaj posebnega, je doživetje. Ne le zato, ker je svojstven njegov ustanovitelj, lastnik in prvi kuhar Marko Žagar, ampak tudi zaradi edinstvenega ambienta in sproščenega vzdušja. Tukaj se odvijajo pogostitve za zaključene družbe, zabave in praznovanja, kuharski team buildingi. 

Že prvi vtis ob vstopu v hišo Kluba gurmanov Skaručna da vedeti, da je tukaj glavni nekdo, ki mu kuhanje ni le poklic, ampak način življenja. Velika soba je vse v enem – kuhinja, gostilna, zajtrkovalnica, kuharska delavnica in tudi prostor za kreiranje novih idej, ne le kulinaričnih. Nad štedilnikom je obešena zbirka zajemalk različnih starosti in namembnosti, na steni valjarji, malo naprej so razstavljene stare kozice, mlinčki za kavo, posodice in porcelan. Na drugi strani pa nove lesene kuhinjske deske in noži slovenskih mojstrov obrti. Izpod stropa visijo sušene mesnine, dolge česnove kite, lovorjeve veje in še kaj. To je atelje v pravem pomenu besede, le da v njem ne ustvarja slikar ali kipar, ampak kulinarik Marko Žagar. »Ja, raje kot kuhar rečem, da sem kulinarik,« poudari Marko, medtem ko na štedilnik na drva postavi lonec s svinjsko mastjo in narezano čebulo ter pribije: »To bo gurmanska prežganka, s čebulo, vinom in peteršiljevo vejico! Čebula mora biti narezana na krogce, ne nasekljana, in ostati mora čim bolj cela, zato je med praženjem kaj dosti ne mešam. Takšno me je naučila kuhati mama.« 

Marko si je želel postati slaščičar, a se nato odločil za srednjo gostinsko šolo v Ljubljani, kasneje pa je končal še Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem na Bledu. Ker ga je od nekdaj zanimala slovenska kulinarična dediščina, je kaj kmalu ustanovil društvo za njeno ohranjanje, temu pa je sledila ustanovitev Kluba gurmanov Skaručna. Z njim se mu je uresničila želja, da v svojem stilu in tempu pripravlja kulinarična razvajanja in tudi izobraževanja...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 3/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Bakalar (ribji namaz)
-Sardele na šavor
-Gurmanska prežganka
-Kmečka pojedina!
-Njoki z medvedovim golažem

Dodatne informacije:
KLUB GURMANOV SKARUČNA, Skaručna 20 b, 1217 Vodice
https://klubgurmanov.si / info@klubgurmanov.si / 051 666 566

 

Deli na
04 / 2024
Gostilna Murko, Slovenj Gradec
STOLETNA KOROŠKA GOSTILNA, KJER SE TRADICIJA SPOGLEDUJE S SODOBNOSTJO V Sloveniji ni veliko gostiln in družin, ki bi se lahko pohvalile s kar 120-letno tradicijo neprekinjenega delovanja, kot je to Gostilna Murko. V njeno delo in vodenje je že zelo vpeta tudi najmlajša, peta generacija. Tukaj so...
04 / 2024
Hotel The Amauris Vienna, Dunaj
HOTEL, V KATEREM SE SREČAJO ZGODOVINA, DUNAJSKI ŠARM IN VRHUNSKA KULINARIKA Lani februarja je prve goste sprejel nov luksuzni butični hotel The Amauris Vienna (Relais & Château) v samem središču Dunaja. Domuje v veličastni zgodovinski zgradbi iz leta 1860, njegova notranjost pa je preplet...
04 / 2024
Najboljši po izboru kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija 2024
GAULT&MILLAU NAJBOLJŠIM PODELIL 4 KAPE IN POSEBNA PRIZNANJA POSAMEZNIKOM V Hotelu Slon v Ljubljani je gastronomski vodič Gault&Millau Slovenija razglasil najboljše za leto 2024. Štiri kape je prejelo 10 restavracij in tri kape 30 restavracij, med slednjimi so štirje novinci. Chef leta...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.