Objavili smo

Mala pivovarna Kajtimar

05 / 2020

KAJTIMAROV BOJ MED SVETLIM IN TEMNIM

Pred več kot 20 leti so začeli nastajati prvi zametki male družinske pivovarne Kajtimar iz Ljubljane, ko je očeta Andreja radovednost pripeljala do prvih pivovarskih poizkusov. Njegova strast je kasneje prešla na sina Žana in ostale člane družine. Tako so Jermanovi leta 2017 odprli prvi proizvodni obrat v Ljubljani, čez dve leti drugega v Šentrupertu na Dolenjskem. Januarja letos so se prvič udeležili ocenjevanja in razveselili nagrade, ki jo je prejel svetli ležak Kajtimar Premium.

NAGRAJENI LEŽAK IZ SLOVENSKIH VRST HMELJA
Januarja je pivovarna Kajtimar na tekmovanju Naj pivo GastExpo s pivom Kajtimar Premium zasedla 2. mesto v kategoriji svetlih piv. Jermanovi so na to pivo še posebej ponosni, saj gre za svetlo pivo stila ležak, ki na trenutni kraft sceni ne uživa velike naklonjenosti. V ospredju so namreč izrazitejše arome in okusi, predvsem piv zgornjega vrenja. To so potrdile tudi besede predstavnika pivovarne Union, ki je ob podelitvi priznanja povedal, da mu je v veselje in čast podeliti nagrado prav ležaku. Pivovarski tandem pivovarne Kajtimar, oče Andrej in sin Žan, sta povedala, da je bil povod za izdelavo piva Kajtimar Premium 57. Svetovni kongres Mednarodne hmeljarske organizacije leta 2019 v Žalcu. Na njem so želeli predstaviti pivo z uporabo izključno slovenskih vrst hmelja, predvsem novo, dišavno sorto iz naših hmeljišč. A predstavitev je odpadla, pivo pa je ostalo. »Kajtimar Premium je hladno hmeljeno pivo spodnjega vrenja, svetlo jantarne barve, s sladno aromo rahlo praženega ječmena in poudarjeno aromo hmelja. Srednje telo in sladni okus dopolnjuje plemenita grenkoba hmelja. Zaključek je suh, sladno čist in začinjen s pikantnostjo savinjskega zlata. Pivo združuje tradicijo ležakov in inovativne pristope sodobnega kraft pivovarjenja,« sta nagrajeno pivo opisala Andrej in Žan. 

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 5/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Kajtimar

Deli na
05 / 2020
Restavracija Strelec, Ljubljana - chef Igor Jagodic
VRTILJAK DOVRŠENIH OKUSOV NAD MESTOM V kuhinji ima rad urejenost in red. Pri kreiranju jedi pa ga najbolj navdihujejo zelenjava, sladice in letni časi. Ter to, da je lahko zvest samemu sebi. Je mojster kuharskih tehnik, barv, tekstur in harmonije okusov. To mu priznava tudi kulinarični vodnik...
05 / 2020
Jagode so zakon - Šolski center Velenje
Pandemija je v šole prinesla nepričakovane spremembe in učenje na daljavo preko računalnika ali drugih medijev je za nekaj časa postalo stalnica. Še posebej velik izziv to predstavlja za srednje strokovne šole, ki poučujejo za poklice v gostinstvu. Kako učiti dijake kuhanja in strežbe na daljavo?...
05 / 2020
Chefs Care - kuharji in gostinci združili moči
Konec marca, natanko dva tedna po izbruhu korona virusa, je v Sloveniji na pobudo chefa Iztoka Gumzeja zaživel dobrodelni projekt Chefs Care, v katerem je več kot 130 kuharjev in gostincev pripravljalo malice in kosila za najbolj ranljive skupine ljudi v času pandemije. Brezplačno in srčno so skuhali...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.