Objavili smo
07 / 2020
SLOVENIJA KONČNO NA NEBU MICHELINOVIH ZVEZDIC!
Seznam najboljših slovenskih restavracij je prvič v svoji zgodovini objavil tudi ikonični vodnik Michelin. Vanj se je v okviru različnih kategorij uvrstilo 52 restavracij in gostiln, od tega je ena prejela 2 zvezdici in pet po 1 zvezdico!
Zaradi pandemije in posledičnega nekajmesečnega odloga, je bilo pričakovanje razglasitve prvih Michelinovih zvezdic za Slovenijo še toliko večje. V vmesnem času je bilo veliko ugibanj in govoric (za katere se je na koncu izkazalo, da v večji meri sploh niso držale) o tem, komu in koliko zvezdic ter drugih nagrad bo mednarodni kulinarični vodnik sploh podelil. Zato je bilo 16. junija v dvorani na Ljubljanskem gradu med približno petdesetimi povabljenimi chefi in chefinjami, a tudi novinarji in uradnimi predstavniki, čutiti vznemirjenje in napetost, veselje, pri nekaterih zaskrbljenost. Kako tudi ne, saj so Michelinove zvezdice v svetu gastronomije in ljubiteljev vrhunske kulinarike cenjene in odmevne, chefom pa prinesejo mednarodno potrditev in priznanje. Nagrajence, skrbno varovano skrivnost, je iz Pariza preko video povezave razkrival Gwendal Poullennec, globalni direktor Michelinovih vodnikov...
Dvojna zvezdica je šla šla naši mednarodno najbolj prepoznavni in večkrat nagrajeni chefinji Ani Roš iz Hiše Franko.
Po eno zvezdico so prejeli chefi Gregor Vračko iz Hiše Denk, Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Uroš Fakuč iz Restavracije Dam in Jorg Zupan iz Restavracije Atelje.
Bib Gourmand - v Sloveniji so Michelinovi inšpektorji odkrili 9 draguljev: Etna, Ruj, Gostišče Grič, Jožef, Na Gradu, Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž, Evergreen.
Kategorija Michelinov krožnik označuje restavracije, v katerih iz svežih sestavin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo. Vanjo se je uvrstilo 37 slovenskih restavracij, največ, kar 13, jih je v Ljubljani...
Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020. Kupi izvod / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Marko Ocepek