Objavili smo

Michelinove zvezdice

07 / 2020

SLOVENIJA KONČNO NA NEBU MICHELINOVIH ZVEZDIC!

Seznam najboljših slovenskih restavracij je prvič v svoji zgodovini objavil tudi ikonični vodnik Michelin. Vanj se je v okviru različnih kategorij uvrstilo 52 restavracij in gostiln, od tega je ena prejela 2 zvezdici in pet po 1 zvezdico!

Zaradi pandemije in posledičnega nekajmesečnega odloga, je bilo pričakovanje razglasitve prvih Michelinovih zvezdic za Slovenijo še toliko večje. V vmesnem času je bilo veliko ugibanj in govoric (za katere se je na koncu izkazalo, da v večji meri sploh niso držale) o tem, komu in koliko zvezdic ter drugih nagrad bo mednarodni kulinarični vodnik sploh podelil. Zato je bilo 16. junija v dvorani na Ljubljanskem gradu med približno petdesetimi povabljenimi chefi in chefinjami, a tudi novinarji in uradnimi predstavniki, čutiti vznemirjenje in napetost, veselje, pri nekaterih zaskrbljenost. Kako tudi ne, saj so Michelinove zvezdice v svetu gastronomije in ljubiteljev vrhunske kulinarike cenjene in odmevne, chefom pa prinesejo mednarodno potrditev in priznanje. Nagrajence, skrbno varovano skrivnost, je iz Pariza preko video povezave razkrival Gwendal Poullennec, globalni direktor Michelinovih vodnikov...

Dvojna zvezdica je šla šla naši mednarodno najbolj prepoznavni in večkrat nagrajeni chefinji Ani Roš iz Hiše Franko. 
Po eno zvezdico so prejeli chefi Gregor Vračko iz Hiše Denk, Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu, Uroš Štefelin iz Vile Podvin, Uroš Fakuč iz Restavracije Dam in Jorg Zupan iz Restavracije Atelje.
Bib Gourmand - v Sloveniji so Michelinovi inšpektorji odkrili 9 draguljev: Etna, Ruj, Gostišče Grič, Jožef, Na Gradu, Rajh, Gostilna Mahorčič, Gostilna Repovž, Evergreen. 
Kategorija Michelinov krožnik označuje restavracije, v katerih iz svežih sestavin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo. Vanjo se je uvrstilo 37 slovenskih restavracij, največ, kar 13, jih je v Ljubljani...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 7-8/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Marko Ocepek 

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.