Objavili smo

Modri pinot, kraljeva sorta različnih obrazov

09 / 2020

Ste vedeli, da ima skoraj vsaka vinska sorta svoj mednarodni dan in da 18. avgust pripada modremu pinotu? Pod taktirko vipavske vinske kleti Tilia estate - Hiše pinotov se je temu praznovanju tudi letos pridružila Slovenija. Na dogodku, ki je del mednarodne iniciative, je udeležencem svoje modre pinote predstavilo sedem slovenskih kleti. Mi pa smo ob tej priložnosti k pogovoru povabili Matjaža Lemuta, direktorja in enologa kleti Tilia estate.

Intervju
Modri pinot velja za kralja rdečih vin, čeprav v primerjavi z vini drugih rdečih sort vsebuje precej manj barve in telesa. Kaj je po vašem mnenju tisto, zaradi česar je postal tako čislano vino?
Matjaž Lemut:
 Modri pinot ali modri burgundec je mojster preobrata. Kot ste omenili že sami, v večini primerov ob prvem resnem stiku rad razočara: najprej z medlo češnjevo barvo, starejši so taki, da jih je bolje sploh ne piti na dnevni svetlobi. Razočara nas s telesom in celo s pretiranimi tanini glede na kisline in telo. Če skrajšam: bordojec nam bo všeč takoj, nad burgundcem bomo sprva dvignili obrv. Zakaj se torej tehtnica prevesi iz rahlega razočaranja v občudovanje, ki mu ni para? Večina vinskih poznavalcev stavi na eleganco. Delno seveda drži, a eleganca modrega nastopi šele v petem, šestem letu v kleti in tega večina ni več pripravljena plačati. Tako da je treba poiskati odgovor še kje drugje... Veste, modri pinot je pač sorta, ki je v bistvu rose, zato menim, da je salta, ki jo modri pinot najbolj spretno izvaja ta, da ljudi intrigira, kaj vse je mogoče iz nje narediti, če je na zanimivi legi in v rokah spretnega vinarja. In ravno na tej točki vznikne globoko občudovanje: v odkrivanju, kaj je sorta sposobna izraziti. Vse drugo pa dela trg...

Celoten intervju je objavljen v reviji Pet zvezdic, številka 9/2020.  Kupi izvod / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: arhiv Tilia state

MINISTER ZA ZDRAVJE OPOZARJA: PREKOMERNO UŽIVANJE ALKOHOLA ŠKODUJE ZDRAVJU!

Deli na
10 / 2020
Posestvo Pule, Trebelno - chef Urh Kapelar
V OBJEMU NARAVE IN VRHUNSKE KULINARIKE Pred petnajstimi leti je Posestvo Pule sprejelo prve goste, od lani pa svojo zgodbo nadaljuje z novo ekipo. Restavracija s chefom Urhom Kapelarjem postaja prepoznavna po kreativnih jedeh, v katerih prepleta osnove francoske in angleške kuhinje s slovenskimi tradicionalnimi...
10 / 2020
Hotel in bistro Lipa, Šempeter pri Gorici - chef Toni Ferizović
MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO Ste vedeli, da so tradicionalni šempetrski štruklji nekaj posebnega? Kvašeni in z bogatim orehovim nadevom navdušujejo goste v Hotelu Lipa, ki se od začetka letošnjega leta ponaša z bistrojem Lipa. Prenova ambienta in kulinarične ponudbe je svoj navdih poiskala...
10 / 2020
Buče, kraljice jeseni
Naj gre za pravljico o Pepelki in njeni polnočni kočiji ali za praznovanje noči čarovnic na zadnji oktobrski dan, v obeh primerih ima pomembno vlogo buča. Ta vrtnina je seveda zelo uporabna tudi za pripravo okusnih jesenskih in zimskih dobrot! Iz buče je mogoče hitro pripraviti okusne juhe,...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o., vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.