Objavili smo

Poklon kulinarični tradiciji kolin z jedmi v sodobni preobleki

01 / 2023

Koline so del slovenske kulinarične tradicije in na destinaciji Zeleni Kras so se domislili, kako jo obuditi ter na zanimiv način predstaviti širši publiki. Organizirali so kulinarični večer Koline 2022, na katerem je osem gostinskih ponudnikov pripravilo meni z mesnimi in drugimi jedmi, značilnimi za koline, toda v sodobni interpretaciji. 

Na destinaciji Zeleni kras so novembra v Krpanovem domu v Pivki odprli novo stran v kulinarični knjigi. Tam so RRA Zeleni kras, Društvo za gostinstvo in turizem Postojna in Pivka ter Visit Postojna (OE Turizem Zavod Znanje Postojna) skupaj organizirali kulinarični dogodek »KOLINE 2022«. Gre za prvi večji kulinarični dogodek, na katerem je moči združilo 8 gostinskih ponudnikov in pripravilo tematski večer, povezan s tradicijo kolin.
Vsak izmed sodelujočih gostincev je s svojimi kuharskimi mojstri ustvaril eno jed, ki jo je navdahnila kulinarična tradicija kolin. Glavna usmeritev, ki so ji sledili, je bila: kako predstaviti na zanimiv in inovativen način uporabo vseh delov svinjskega mesa na kolinah? 
Tako je Gostilna Špelca poskrbela za pozdrav iz kuhinje z ocvirkovimi ptički, polnjenimi z jetrno pašteto, in šilcem slivovke. Ekipa Gostilne in picerije Morski konjiček ter Bara Kočanija je pripravila vampe v ješprenovi solati z bučnim oljem (na fotografiji), Penzion Mirjam okusno krepko kostno juho z zavitkom z jušno zelenjavo. S Smrekarjeve domačije je zadišalo po potrebušini in kremi krompirja v zevnici z ocvirki krškopoljskega prašiča. Ekoturizem Hudičevec je v pokušino ponudil »rižoto« iz sladke repe s koromačem in popečeno maso pečenic, medtem ko je Avio Pub presenetil s počasi dimljeno panceto na rdeči kisli repi z bučnim pirejem in karameliziranim kostanjem. Turistična kmetija Pri Andrejevih je kulinarično doživetje zaokrožila s pršutom z domačo skuto in hruško, Bistro Štorja pa je na koncu dodal piko na i s simpatično sladico - jabolkom, ki je želelo biti štrudelj ...

Celoten članek je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2023.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: arhiv organizatorjev   Foto: Simon Avsec

Deli na
11 / 2023
Gostilna Pri Kuklju, Velike Lašče
H KUKLJU NA JESENSKE JEDI, GLUHE ŠTRUKLJE IN POTICO VELIKANKO! Pri Kuklju so od leta 2009 družinski gostilničarski posli v rokah že šeste generacije. Vodi jih energična Margareta Damjanić, sommelierka in mojstrica peke potic, za pripravo ostalih kulinaričnih dobrot, ki stavijo na slovensko tradicijo,...
11 / 2023
Hiša Putr, Trzin
V PUTRU SO GOSTOM VRATA VEDNO ODPRTA Hitro se je razširil glas o trzinskem Putru, ki da je stalno poln, všečen tako tistim, ki tja zahajajo na malico ali kosilo, kot tistim, ki naročajo jedi po naročilu, cenovno prijazen. Ko ga je opazil in v svoj gastro vodnik za leto 2023 uvrstil še avstrijski...
11 / 2023
Jeruzalemske gorice
Člani Društva turističnih novinarjev Slovenije smo se tokrat odpravili v Prlekijo. Odzvali smo se povabilu k odkrivanju lepot in dobrot destinacije Jeruzalem Slovenija in mesta Ormož, ki letos praznuje častitljivih 750 let od njegove prve pisne omembe. Skozi bogat dvodnevni program, ki so nam ga...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.