Objavili smo

Radič, zimska kulinarična poslastica

01 / 2022

Okusna in zdrava zelenjava, ki v solati ali jedeh obogati zimske jedi, je zagotovo radič. Pri nas med posebej cenjene in priljubljene sodita sukenski regut ali goriška vrtnica in treviški radič, ki navdušujeta ne le s svojim izgledom, temveč tudi hrustljavostjo, okusnostjo in prijetno grenkobo. 

ČUDOVITA PALETA BARV IN OBLIK
Ena glavnih zimskih solat je radič, ki mu za rast, podobno kakor endiviji, pašejo nizke temperature. Vse od pozne jeseni pa do zgodnje pomladi lahko naše krožnike bogatijo radiči različnih barv, od rdeče, roza, zelene, rumeno zelene do pisane, in oblik. Obstaja veliko sort te zimske poslastice iz družine radičevk (lat. Cichoriaceae). V grobem pa jih delimo na glavnate radiče (npr. tržaški solatnik, palla rosa, castelfranco) in radiče za rezanje (tržaški solatnik). Nekatere sorte so primerne za siljenje (vitlof, goriški, verona…), postopek, pri katerem glavicam, ki poženejo iz korenin radiča, odstranijo liste in jih shranijo čez zimo v zasipnici. Iz teh korenin nato zrastejo sočne, hrustljave glavice, ki so prava kulinarična poslastica.

RAZNOLIKA KULINARIČNA UPORABNOST 
Hrustljavi in pisani listi radiča so odlični presni, zato jih največkrat uporabimo prav za pripravo solat. Če težko prenašamo njihovo grenkobo, jo lahko omilimo s tem, da odstranimo bele dele listov ali pa liste narežemo čim bolj na drobno. Pomaga, če radiču dodamo topel fižol, jajca, krompir ali grenak okus omilimo z dodatkom negrenkih vrst solat. 
Radič je odličen tudi za pripravo hladnih in toplih jedi, kot so namazi, rižote, juhe, omake. Lahko ga popečemo v ponvi, gratiniramo v pečici ali uporabimo kot nadev v testeninah. Negrenke vrste radiča se dobro obnesejo tudi v sladicah in marmeladah...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recepti:
-Radič z bulgurjem, vloženo zelenjavo in češnjevim paradižnikom
-Treviški radič s kremo tahini, baziliko, feto in pinjolami
-Slana pita z radičem

Deli na
06 / 2022
Bistro Grad Štanjel - chef Simo Komel
V OBJEMU KRAŠKIH OKUSOV IN ROMANTIKE Bistro Grad Štanjel, ki naj bi se kmalu preimenoval v restavracijo in bar, smo obiskali v času, ko na Krasu vse cveti in se edinstvena strnjena vas z ozkimi kamnitimi ulicami, impozantnim gradom in cerkvijo, prečudovitim Ferrarijevim vrtom in neskončnim razgledom...
06 / 2022
dr. Polonca Andrejčič Mušič - Jedi lahko obogatimo tudi s hidrolati in oljčnimi listi
Čeprav je Ljubljančanka dr. Polonca Andrejčič Mušič po poklicu gradbenica in se na svoji karierni poti v prvi vrsti ukvarja s prometno varnostjo in urbanističnimi ureditvami kolesarskega prometa, je tudi zelo velika ljubiteljica narave. Ta je njen stalni vir raziskovanja in ustvarjalnega navdiha,...
06 / 2022
Frankfurt, mesto tradicije in sodobnosti
Frankfurt je resda sodobna metropola, vendar pa je v njej dovolj prostora tudi za tradicijo in druge neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Svoj čar mu dajejo reka Majna, obilica znamenitosti, prijetne pivnice, ki točijo domač jabolčnik, priznani muzeji, parki in narava. Slovenci...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.