Objavili smo

Radič, zimska kulinarična poslastica

01 / 2022

Okusna in zdrava zelenjava, ki v solati ali jedeh obogati zimske jedi, je zagotovo radič. Pri nas med posebej cenjene in priljubljene sodita sukenski regut ali goriška vrtnica in treviški radič, ki navdušujeta ne le s svojim izgledom, temveč tudi hrustljavostjo, okusnostjo in prijetno grenkobo. 

ČUDOVITA PALETA BARV IN OBLIK
Ena glavnih zimskih solat je radič, ki mu za rast, podobno kakor endiviji, pašejo nizke temperature. Vse od pozne jeseni pa do zgodnje pomladi lahko naše krožnike bogatijo radiči različnih barv, od rdeče, roza, zelene, rumeno zelene do pisane, in oblik. Obstaja veliko sort te zimske poslastice iz družine radičevk (lat. Cichoriaceae). V grobem pa jih delimo na glavnate radiče (npr. tržaški solatnik, palla rosa, castelfranco) in radiče za rezanje (tržaški solatnik). Nekatere sorte so primerne za siljenje (vitlof, goriški, verona…), postopek, pri katerem glavicam, ki poženejo iz korenin radiča, odstranijo liste in jih shranijo čez zimo v zasipnici. Iz teh korenin nato zrastejo sočne, hrustljave glavice, ki so prava kulinarična poslastica.

RAZNOLIKA KULINARIČNA UPORABNOST 
Hrustljavi in pisani listi radiča so odlični presni, zato jih največkrat uporabimo prav za pripravo solat. Če težko prenašamo njihovo grenkobo, jo lahko omilimo s tem, da odstranimo bele dele listov ali pa liste narežemo čim bolj na drobno. Pomaga, če radiču dodamo topel fižol, jajca, krompir ali grenak okus omilimo z dodatkom negrenkih vrst solat. 
Radič je odličen tudi za pripravo hladnih in toplih jedi, kot so namazi, rižote, juhe, omake. Lahko ga popečemo v ponvi, gratiniramo v pečici ali uporabimo kot nadev v testeninah. Negrenke vrste radiča se dobro obnesejo tudi v sladicah in marmeladah...

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 1/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst in foto: Guliver/Stockfood

Recepti:
-Radič z bulgurjem, vloženo zelenjavo in češnjevim paradižnikom
-Treviški radič s kremo tahini, baziliko, feto in pinjolami
-Slana pita z radičem

Deli na
03 / 2024
Gostilna in hotel Rakar, Gorenje Ponikve
GOSTINEC JE KOT DIRIGENT, KI VODI SVOJ ORKESTER! Družinska gostilna in hotel Rakar se nahajata le streljaj od Trebnjega in dolenjske avtoceste, v vasici Gorenje Ponikve. Vodita jo Boštjan Rakar z ženo Tatjano, v posel pa kot tretja generacija že vstopajo tudi njuni trije otroci – Janez, Martin...
03 / 2024
Sunrose 7 - Gourmet & SPA Hotel, Bohinjska Bistrica
130 LET HOTELSKE TRADICIJE V NOVI PODOBI IN TUDI ZA LJUBITELJE DOBRE HRANE Sunrose 7 je butični hotel za odrasle (adults only) z 18 sobami in konceptom digitalnega detoksa. Namenjen je vsem, ki si želite umirjenega oddiha, tradicije v sodobni preobleki in bližine narave, ki vabi na izlete v hribe...
03 / 2024
Rasporella – novi rod kvasovk, poimenovan po slovenskem profesorju!
Živilsko panogo si je brez kvasovk kar težko predstavljati, pa naj gre za tiste pozitivne, ki skrbijo za fermentacijo in blagodejno vplivajo tudi na naše telo, ali tiste, zaradi katerih se jed pokvari. Delček svojega raziskovalnega sveta na tem področju nam je razkrila doc. dr. Neža Čadež, vodja...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.