Objavili smo

Razvozlani stoletni kuharski zapiski

11 / 2021

V Zgodovinskem arhivu Celje v zbirki rokopisov hranijo zvezek Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav, ki je zdaj zaživela v sodobni preobleki in z naslovom #receptiizarhiva : stoletni kuharski zapiski za sodobno rabo. Zgodbo o obujenih zapiskih in receptih sevniške hotelske kuhinje v času med obema svetovnima vojnama so predstavili na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju, kjer je po jedeh iz tistega časa tudi zadišalo.

Skrivnostni zvezek iz sevniškega hotela
Ja, kuharski navdih in zanimive zgodbe se lahko rojevajo tudi na podlagi arhivskega gradiva, če ga v roke dobijo pravi ljudje! Tako se je rodil projekt, pri katerem so svoje moči združili Zgodovinski arhiv Celje, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje ter Mestni muzej Krško. Vse se je začelo z zvezkom Kuhinjska knjiga za Hotel Triglav, ki je pred nekaj leti preko celjskega antikvariata prišel v Zgodovinski arhiv Celje. K raziskovanju je vabil z več kot sto na roko napisanimi recepti, bolje rečeno zapiski iz nekdanje hotelske kuhinje, letnicama 1919 in 1925 ter žigom Rajhenburg. Slednji je nakazoval, da naj bi Hotel Triglav nekoč deloval v Brestanici, a se je kmalu izkazalo, da tam nikoli ni bilo hotela s tem imenom. Skrivnostni klobčič, od kod zvezek izvira, kdo ga je pisal in kako se je sploh ohranil, se je skozi raziskovanje in z zagnanostjo sodelujočih počasi začel odmotavati… 
Izkazalo se je, da gre za nekakšno pomožno knjigo receptov za pripravo jedi, ki so jih pripravljali v Hotelu Triglav. Ta je pred skoraj stotimi leti in vse do konca druge svetovne vojne deloval v Sevnici, nato pa bil le pet dni po osvoboditvi zaradi eksplozije porušen (na njegovem mestu je kasneje zrastla stavba, ki ji Sevničani pravijo »pri Cenkotu«). V prvem delu zvezka gre po vsej verjetnosti za prepis receptov, ki je nastal leta 1925. V nadaljevanju različne pisave dodanih receptov, zapiskov o zdravilnih rastlinah in domačih zdravilih ter lističi z opombami kažejo, da je imel zvezek dolgotrajno živo vlogo. Prehajal je iz rok v roke in tako se je v njem nabralo kar 218 receptov!

Tekst in foto: Urša Cvilak

Celoten članek z receptom je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 11/2021.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Recept:
-Husarski krofi

Deli na
11 / 2021
Gostilna s prenočišči Vovko, Ratež
DRUŽINSKA TRADICIJA IN DOLENJSKA KULINARIKA Z ROKO V ROKI Gostilna Vovko na Dolenjskem bo prihodnje leto praznovala 45 let obstoja in v vsem tem času ji je kljub menjavi generacije uspelo obdržati vzdušje in ponudbo pristne družinske domače gostilne. V njej boste uživali vsi, ki ljubite prasketanje...
11 / 2021
Čas je za mandarine
DIŠEČE IN ZDRAVO ZIMSKO VESELJE Mandarine so sadež, ki ob koncu leta in prihajajočih praznikih ne smejo manjkati na mizi. Ne navdušujejo le s sočnostjo in edinstveno aromo, ampak so tudi prava zakladnica vitaminov. Večino mandarin se pri nas in v svetu poje svežih, mi pa vam tokrat ponujamo tudi...
11 / 2021
Ekološko vinogradništvo Rodica, Truške
ISTRA BI LAHKO BILA EKOLOŠKA VINSKA DESTINACIJA! Marinko Rodica je eden prvih istrskih vinarjev, ki je prešel na ekološko vinogradništvo in leta 2012, takoj, ko je zakonodaja to omogočila, certificiral tudi svoja ekološka vina. Po njegovem mnenju ima Istra vse pogoje, da bi lahko postala ekološka...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.