Objavili smo
02 / 2022
UČNA RESTAVRACIJA, KI JO PRIPOROČAJO TUDI KULINARIČNI VODNIKI
Potem, ko je mariborsko Restavracijo Sedem leta 2019 opazil in dobro ocenil mednarodni kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija, je predlani sledilo še priznanje Michelinov krožnik. Enako priznanje je takrat dobilo še 37 restavracij iz vse Slovenije, vendar je bila Sedem edina šolska restavracija med njimi. Poleg zadovoljnih gostov sta to pomembni priznanji za vse mentorje in študente Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki dnevno bdijo nad izvirnostjo in kakovostjo restavracije.
Čeprav je mariborska Restavracija Sedem ob ponedeljkih zaprta, je v njej živahno. To je dan, ko se lahko študentje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, pod okriljem katere restavracija deluje, za kakšno uro iz učilnice preselijo v pritličje. V prostorih restavracije pobliže spoznavajo in vadijo delo natakarja. Kako sprejeti gosta pri vratih, kaj narediti z garderobo, kako ga pospremiti do mize, nagovoriti, postreči, dekantirati vino, servirati kavo…
Tadej Ljubec, vodja restavracije in obenem tudi učitelj strežbe, je povedal: »Vljudnost, pozdrav, očesni kontakt, komunikacija – naučiti študente tega je marsikdaj veliko težje kot same strežbe.« Kasneje praktična znanja vsi študentje pridobivajo tudi skozi obvezno prakso, katere en del morajo opraviti v strežbi ali kuhinji Restavracije Sedem. »Tako se skozi leto v restavraciji zvrsti okoli 140 študentov prvega in drugega letnika, ki jih vključimo v delovni proces strežbe in kuhinje. To je res velika odgovornost, saj moramo v vsakem trenutku, čeprav smo šolska restavracija, poskrbeti za zadovoljstvo gostov in upravičiti uvrščenost v tako pomembna vodnika, kot sta Michelin in Gault&Millau.
Danes se Sedem uvršča med najboljše fine dinning restavracije na mariborskem koncu. Znana je po prijetnem vzdušju, prijaznem in strokovnem strežnem osebju, nad katerim bedi vodja strežbe Leon Marinič, ter odlični kulinariki. Že pet let jo kreira chef Sebastjan Plevčak, ki je tudi diplomiral na VSGT Maribor, zdaj pa nadaljuje študij še na Turistici…
Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2022. Nakup izvoda / Letna naročnina
Tekst: Urša Cvilak Foto: Peter Irman
Recepti, objavljeni v članku:
-Profiterol s hrustkom z bučnimi semeni, polnjen s penasto zaseko s tartufi
-Postrv v ajdovem objemu za hladno predjed
-Čista peteršiljeva juha s peteršiljevim pirejem, sušenimi olupki in omako vinaigrette
-Pečen in okisan topinambur s pirejem iz gomoljne zelene in tartufi
-Sorbet iz zelenega jabolka z oljem zelenega čaja
-Poširan file polenovke z ješprenovim orzottom, gomoljno in stebelno zeleno ter vongolami
-Medena hruška, ajdov drobljenec s suhimi hruškami, medena in sirna krema, gel viljamovke, ajdov piškotek in hruškova omaka
Dodatne informacije o restavraciji:
RESTAVRACIJA SEDEM, VSGT Maribor, Cafova ulica 7, 2000 Maribor
info@sedem.si / 02 621 14 12 / www.sedem.si