Objavili smo

Restavracija Sedem (VSŠGT Maribor) - chef Sebastjan Plevčak

02 / 2022

UČNA RESTAVRACIJA, KI JO PRIPOROČAJO TUDI KULINARIČNI VODNIKI
Potem, ko je mariborsko Restavracijo Sedem leta 2019 opazil in dobro ocenil mednarodni kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija, je predlani sledilo še priznanje Michelinov krožnik. Enako priznanje je takrat dobilo še 37 restavracij iz vse Slovenije, vendar je bila Sedem edina šolska restavracija med njimi. Poleg zadovoljnih gostov sta to pomembni priznanji za vse mentorje in študente Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki dnevno bdijo nad izvirnostjo in kakovostjo restavracije.

Čeprav je mariborska Restavracija Sedem ob ponedeljkih zaprta, je v njej živahno. To je dan, ko se lahko študentje Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor, pod okriljem katere restavracija deluje, za kakšno uro iz učilnice preselijo v pritličje. V prostorih restavracije pobliže spoznavajo in vadijo delo natakarja. Kako sprejeti gosta pri vratih, kaj narediti z garderobo, kako ga pospremiti do mize, nagovoriti, postreči, dekantirati vino, servirati kavo…

Tadej Ljubec, vodja restavracije in obenem tudi učitelj strežbe, je povedal: »Vljudnost, pozdrav, očesni kontakt, komunikacija – naučiti študente tega je marsikdaj veliko težje kot same strežbe.« Kasneje praktična znanja vsi študentje pridobivajo tudi skozi obvezno prakso, katere en del morajo opraviti v strežbi ali kuhinji Restavracije Sedem. »Tako se skozi leto v restavraciji zvrsti okoli 140 študentov prvega in drugega letnika, ki jih vključimo v delovni proces strežbe in kuhinje. To je res velika odgovornost, saj moramo v vsakem trenutku, čeprav smo šolska restavracija, poskrbeti za zadovoljstvo gostov in upravičiti uvrščenost v tako pomembna vodnika, kot sta Michelin in Gault&Millau.

Danes se Sedem uvršča med najboljše fine dinning restavracije na mariborskem koncu. Znana je po prijetnem vzdušju, prijaznem in strokovnem strežnem osebju, nad katerim bedi vodja strežbe Leon Marinič, ter odlični kulinariki. Že pet let jo kreira chef Sebastjan Plevčak, ki je tudi diplomiral na VSGT Maribor, zdaj pa nadaljuje študij še na Turistici…

Celoten članek z recepti je objavljen v reviji Pet zvezdic, št. 2/2022.   Nakup izvoda / Letna naročnina

Tekst: Urša Cvilak  Foto: Peter Irman

Recepti, objavljeni v članku:
-Profiterol s hrustkom z bučnimi semeni, polnjen s penasto zaseko s tartufi
-Postrv v ajdovem objemu za hladno predjed 
-Čista peteršiljeva juha s peteršiljevim pirejem, sušenimi olupki in omako vinaigrette
-Pečen in okisan topinambur s pirejem iz gomoljne zelene in tartufi
-Sorbet iz zelenega jabolka z oljem zelenega čaja
-Poširan file polenovke z ješprenovim orzottom, gomoljno in stebelno zeleno ter vongolami
-Medena hruška, ajdov drobljenec s suhimi hruškami, medena in sirna krema, gel viljamovke, ajdov piškotek in hruškova omaka

Dodatne informacije o restavraciji:
RESTAVRACIJA SEDEM, VSGT Maribor, Cafova ulica 7, 2000 Maribor
info@sedem.si / 02 621 14 12 / www.sedem.si

Deli na
06 / 2022
Bistro Grad Štanjel - chef Simo Komel
V OBJEMU KRAŠKIH OKUSOV IN ROMANTIKE Bistro Grad Štanjel, ki naj bi se kmalu preimenoval v restavracijo in bar, smo obiskali v času, ko na Krasu vse cveti in se edinstvena strnjena vas z ozkimi kamnitimi ulicami, impozantnim gradom in cerkvijo, prečudovitim Ferrarijevim vrtom in neskončnim razgledom...
06 / 2022
dr. Polonca Andrejčič Mušič - Jedi lahko obogatimo tudi s hidrolati in oljčnimi listi
Čeprav je Ljubljančanka dr. Polonca Andrejčič Mušič po poklicu gradbenica in se na svoji karierni poti v prvi vrsti ukvarja s prometno varnostjo in urbanističnimi ureditvami kolesarskega prometa, je tudi zelo velika ljubiteljica narave. Ta je njen stalni vir raziskovanja in ustvarjalnega navdiha,...
06 / 2022
Frankfurt, mesto tradicije in sodobnosti
Frankfurt je resda sodobna metropola, vendar pa je v njej dovolj prostora tudi za tradicijo in druge neskončne možnosti za preživljanje prostega časa. Svoj čar mu dajejo reka Majna, obilica znamenitosti, prijetne pivnice, ki točijo domač jabolčnik, priznani muzeji, parki in narava. Slovenci...
Objavili smo Pregled vseh člankov

Novičke

Bodite med prvimi obveščeni o aktualnih dogodkih,
tečajih, novostih iz sveta kulinarike ...

Prijava uspešna

Soglašam, da podjetje UMAMI d.o.o. vpisane podatke uporabi za
namene obveščanja o novostih in posebnih ponudbah.